LSVb: Student Hotels overtreden huurrecht

23 september 2016

Steeds meer steden staan toe dat Student Hotels voor enorme prijzen studentenkamers aanbieden zonder zich aan het huurrecht te houden. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) slaat alarm. De CDA Tweede-Kamerfractie  heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de Student Hotels.

Student Hotel Groningen
Interieur receptie Student Hotel Groningen

Er zijn er al Student Hotels in Amsterdam, Groningen, Den Haag en Rotterdam, met in totaal 2400 kamer. Er liggen plannen voor nog meer Student Hotels in Maastricht, Enschede en Eindhoven. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt dit een kwalijke ontwikkeling. Voorzitter Jarmo Berkhout: ‘Studenten die wonen in een Student Hotel betalen enorme bedragen per maand, zonder enige huurbescherming.’ De LSVb roept gemeenten op om Student Hotels te dwingen zich aan het huurrecht te houden.

Sneller op straat

Student Hotels bieden studenten maximaal een jaar woonruimte in grote steden, zonder zich aan het huurrecht te houden. Zij werken namelijk met een hotelvergunning. Dit heeft grote nadelen voor de ‘huurders’ omdat zij op deze manier geen huurbescherming hebben. In Student Hotels kunnen studenten bijvoorbeeld veel sneller op straat gezet worden dan bij reguliere verhuur. Ook behoudt het Student Hotel zich het recht voor toegang tot de gehuurde kamer te verschaffen. Bij een ‘gewoon’ huurcontract zou dit onder huisvredebreuk vallen.

Huur tot € 1.100,-

Ook zijn de hotels erg prijzig. Studenten betalen voor een kamer van negentien vierkante meter bedragen tot wel € 1.100,- per maand, zoals blijkt uit een inventarisatie van de LSVb. Dat is twee à drie keer zoveel als de wettelijke maximale huur voor een vergelijkbare kamer, volgens het woningwaarderingsstelsel. Dit puntensysteem geldt wel voor gewone studentenkamers, maar niet voor de ‘hotelkamers’. Berkhout: ‘Studenten worden gedwongen deze huren te betalen, omdat er niet genoeg normaal geprijsde kamers beschikbaar zijn.’

Wetswijziging drijft huren op

Ook een wetswijziging per 1 oktober baart de LSVb zorgen. De wijziging houdt in dat er meer huur gevraagd kan worden voor nieuw gebouwde zelfstandige woningen in Amsterdam en Utrecht die kleiner zijn dan 40 m². 'Blokhokken' worden ze ook wel genoemd, naar de bedenker minister Blok. De LSVb heeft hierover,  samen met de Utrechtse studentenbond VIDIUS en de Amsterdamse studentenbond ASVA, aan de bel getrokken.  Henriette Hoogervorst, voorzitter van ASVA: ‘In Utrecht en Amsterdam wonen duizenden studenten in zelfstandige woonruimtes. Nieuwe zelfstandige woningen kunnen door deze wetswijziging tot wel 150 euro per maand duurder worden, en daarmee onbetaalbaar voor de gemiddelde student.’ 

Amsterdam en Utrecht tegen

Berkhout: ‘Minister Blok wil met deze maatregel de doorstroom in de woningmarkt bevorderen, maar dat geldt op deze manier alleen voor mensen met een hoog inkomen. Studenten worden zo juist benadeeld.’ De gemeenten Amsterdam en Utrecht hebben zich al eerder uitgesproken tegen deze wijziging van het woningwaarderingsstelsel.

 

betaalbaarheid
huurrecht
puntenstelsel
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen