Maak van Nederland weer een huurdersland

24 juli 2013

Historicus Han van der Horst (1949) schreef voor de opiniewebsite joop.nl een interessante bijdrage over de toekomst van het huren. Hij pleit ervoor van Nederland weer een huurdersland te maken.

Bord met tekst Te Huur

‘Wat wij nu nodig hebben is een groot nationaal programma voor het bouwen van huurwoningen, geëntameerd door de overheid’, stelt Van der Horst. ‘Dat is een investering in de toekomst waar onze kinderen en kleinkinderen écht iets mee opschieten. Zo komt de welvaart terug´.

Veel bijval, maar mosterd na de maaltijd

Opvallend is dat de prikkelende bijdrage van Van der Horst veel bijval krijgt op joop.nl, maar een beetje als mosterd na de maaltijd wordt gezien. ‘Als meneer Van der Horst dit artikel 20 jaar eerder had geschreven, dan waren nu complimenten op hun plaats geweest. Pas nu is voor de massa’s duidelijk wat dit liberale beleid heeft aangericht. Wie destijds waarschuwden voor de gevolgen van deze waanzinnige marktwerking, die werden, en worden eigenlijk nog steeds, weggehoond’, schrijft iemand.  Een ander waarschuwt ervoor dat ‘de raadgevers van toen nog steeds hun rol spelen in de politiek en bedrijfsleven. Op tv wordt geldgokken nog steeds aangemoedigd. De economische aannames zijn inhoudelijk niet veranderd. Wat men doet is pleisters plakken op afgehakte nekken en gaat over tot de orde van de dag.’

Het ideaal van de koopwoning

Volgens Van der Horst is Nederland altijd een huurdersland geweest, maar heeft de overheid er in de jaren tachtig en negentig alles aan gedaan om er een land van huiseigenaren van te maken. Regelingen die drempels opwierpen voor kopers werden afgeschaft. Om een woning te kopen was sparen of eigen geld meebrengen niet langer nodig. Het werd mogelijk meer te lenen dan de waarde van je woning, en de hypotheek die je daarbij afsloot kon ook nog eens "aflossingvrij" zijn. Banken ontwikkelden allerlei hypotheekvormen die de renteaftrek maximeerden. Gestimuleerd door de overheid werd eigen woningbezit de norm. Wie bleef huren terwijl hij had kunnen kopen werd gezien als een "dief van de eigen portemonnee". Dat Nederland net -onder de regeringen Lubbers- een ineenstorting van de woningmarkt achter de rug had, verdween uit het collectieve geheugen.

Koophuis blok aan je been

Van der Horst meent dat de tijd nu rijp is voor een terugkeer naar Nederland Huurdersland . ´Inmiddels is gebleken dat je – net als in de jaren tachtig – op een huis ook kunt verliezen, dat het van aanjager van je welvaart ineens een blok aan je been kan worden. Aflossingsvrije hypotheken zijn verboden. Banken mogen niet langer méér financieren dan de waarde van het huis. Een invloedrijke commissie onder oud-bankier Wijffels heeft zelfs geadviseerd om een huis niet meer voor 100% financierbaar te maken. Laat potentiële kopers eerst maar eens sparen. Dat maakt Nederland opnieuw tot een land van huurders.’

Veel te weinig huurhuizen

Alleen: die huurhuizen zijn er veel te weinig. ‘Voor een woningwetwoning moeten lager betaalden tegenwoordig net zo lang in de rij staan als in de jaren vijftig, mede omdat de woningbouwcorporaties zo ontzettend veel appartementen hebben afgebroken onder het mom dat er geen vraag naar zou bestaan. Tegelijkertijd maakt de regering Rutte II het huren onnatuurlijk duur, met allerlei krankzinnige maatregelen zoals die aan de bewoners doorberekende belasting van 1,7 miljard en dat gedoe met "scheefwoners". Van der Horst vindt dat de overheid de problemen op de woningmarkt op een heel andere manier moet bestrijden.´Wat wij nu nodig hebben is een groot nationaal programma voor het bouwen van huurwoningen’.

woningmarkt

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen