Persbericht

Maatschappelijke organisaties willen noodpakket huursector

1 juli 2020

De Woonbond, de Goede Zaak, de KBO-PCOB, de landelijke cliëntenraad, Ieder(in) en de LSVb vragen in een gezamenlijke brief aan minister Ollongren om met een noodpakket te komen voor de huursector. Ze vragen de minister onder andere om een investeringsfonds van 3 miljard voor huurverlaging, nieuwbouw en verduurzaming van sociale huurwoningen. Ook moet er geld naar een woningbouwimpuls om tijdens de komende crisis door te bouwen, gemeentelijke daklozenopvang en het verruimen van de huurtoeslag.
 
Woonbonddirecteur Zeno Winkels: 'Het tekort aan geschikte betaalbare huurwoningen en de te hoge huurprijzen raken huurders en woningzoekenden, van jong tot oud. De economische klap door de coronacrisis vergroot de problemen voor deze mensen. Lees de voorspellingen maar na. Vandaar dat we met deze brede coalitie een oproep doen voor een noodpakket.’ Ook huurders en woningzoekenden kunnen zich uitspreken voor het noodpakket via een online petitie. 

Dit jaar kwam de teller aan verhuurderheffing, de heffing die verhuurders betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen, op 10 miljard te staan. Winkels: ‘Dat is een enorme klap geweest voor de sociale huursector. Zonder die heffing had de huur een paar tientjes per maand lager gekund, of waren er bijvoorbeeld tienduizenden sociale huurwoningen extra gebouwd. We hebben een volgende crisis in het vooruitzicht, mensen gaan het moeilijker krijgen en de groep die een sociale huurwoning nodig heeft zal groeien. Het is het de hoogste tijd eindelijk te investeren in volkshuisvesting. Deze begroting is de laatste kans van dit kabinet om de wooncrisis aan te pakken.’
 
Minister Ollongren voerde tot drie keer toe een aangenomen motie om de huren te bevriezen niet uit. Dat heeft geleid tot een aangenomen motie van afkeuring in de Eerste Kamer. In een reactie hierop liet zij aan de Senaat weten met het oog op Prinsjesdag te willen kijken of er extra maatregelen nodig zijn.

Vandaag gaat voor veel huurders de huurverhoging in.
 

beschikbaarheid
betaalbaarheid

Persvoorlichter

Marcel Trip
06-30329497
uitsluitend voor journalisten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen