Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenOndanks een klip-en-klare uitspraak van de Hoge Raad dat makelaars geen bemiddelingskosten mogen vragen aan huurders wanneer ze namens een verhuurder woonruimte aanbieden, blijven huurmakelaars het proberen. Dat blijkt ook uit meldingen van studenten die het TV-programma Radar ontving.
De studenten moesten EU makelaardij honderden euro’s betalen om de woning te krijgen. Maar dat mag dus niet. ‘Of je het nu verhuurkosten of bemiddelingskosten noemt, dit mag helemaal niet,’ liet Erik Maassen, beleidsmedewerker bij de Woonbond, weten bij Radar. ‘Het gebeurt heel veel, omdat de verhuurders en bemiddelaars denken makkelijk geld te kunnen verdienen en de huurder betaalt toch wel, maar het mag absoluut niet.’
Vaak betalen huurders toch, omdat ze anders de woning mislopen. De Woonbond helpt huurders dan ook ook al jaren in het terugvorderen van onterecht in rekening gebrachte bemiddelingskosten. Met een modelbrief, maar ook met een samenwerking met de Procedeerwinkel die no cure no pay bemiddelingskosten terugvordert. Wil je weten of je onterecht kosten hebt betaald? Doe onze online check bemiddelingskosten.
In dit geval bleek het om de verhuurder zelf te gaan, die daarom schermt met het toch mogen vragen van 'verhuurkosten'. Maar verhuurders mogen bij het aangaan van een huurcontract alleen redelijke kosten in rekening brengen voor werkzaamheden die ook daadwerkelijk ten dienste van de huurder zijn. Denk daarbij aan een naamplaatje bij de deurbel. ‘Dan heb je het eerder over een bedrag van 15 euro,’ geeft Maasen aan bij Radar.
Toen Radar de verhuurder met de uitspraken van de Woonbond confronteerde, besloot deze uiteindelijk toch de kosten terug te betalen. Ook onterechte verhuurkosten of contractkosten terugvragen van een verhuurder of beheerder? Gebruik onze gratis modelbrief.
de Woonbond wijst er verder op dat er een wet aankomt waarmee gemeenten meer middelen krijgen om foute verhuurders en huurmakelaars aan te pakken. Bijvoorbeeld met boetes voor het onterecht in rekening brengen van kosten. De Woonbond heeft zich jarenlang ingezet voor de komst van de wet.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel