Marktpartijen mikken op huurtoeslag met studentenstudio’s

13 augustus 2018

Grote studentencomplexen met kleine kamers en gedeelde voorzieningen maken steeds meer plaats voor zelfstandige studio’s – met een eigen voordeur, aparte keuken en badkamer. Marktpartijen bouwen zelfstandige studio’s zodat studenten een beroep kunnen doen op de huurtoeslag.

Jonge vrouw op bed met koptelefoon en laptop

Volgens het landelijk Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) is het percentage zelfstandige studentenwoningen in 2017 toegenomen tot 34%. schrijft het NRC Handelsblad vandaag.

Huurtoeslag

Marktpartijen hanteren een prijsbeleid waarbij ze sturen op huurtoeslag, zegt beleidsmedewerker bij de Woonbond Erik Maassen in de krant. Voor studenten (en anderen) jonger dan 23 is de grens om voor huurtoeslag in aanmerking te komen een maandelijkse huur van 417,34 euro. Ben je ouder dan 23, dan is de grens 710,68 euro. Het aantal studenten dat huurtoeslag ontvangt nam toe van 60.00 in 2007 tot 95.000 in 2016.

Zelfstandige studio’s versus kamers

‘Het is dubbel,‘ reageert Maassen op de bouw van de studentenstudio’s . ‘Aan de ene kant is er een tekort aan studentenwoningen, en is het goed dat er woningen worden bijgebouwd. Aan de andere kant kunnen er veel meer onzelfstandige kamers worden gebouwd op dezelfde ruimte. En de huurtoeslag is natuurlijk niet bedoeld als verdienmodel voor verhuurders.’

huurtoeslag
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Belangenbehartiger

De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties.  Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?

Successen

Kennisexpert

Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel. 

webwinkel
Word nu lid en profiteer van alle voordelen