Maximale huur voor monumentenwoningen omhoog

15 november 2012

De maatregel van Rutte I om de maximumhuren van monumenten flink te verhogen is op 13 oktober in het Staatsblad gepubliceerd. In beschermde stads- en dorpsgezichten gaat de maximale huurprijs van monumenten onder voorwaarden met 15% omhoog, in een rijksmonument zonder verdere voorwaarden met maar liefst 50 punten.

Huisje van eurobiljet

De Woonbond heeft de Tweede Kamer herhaaldelijk met klem verzocht om bij de minister aan te dringen om het voorstel in te trekken. Er bleek helaas onvoldoende politieke steun voor een motie in de Tweede Kamer om dit tegen te houden.

De Kamerleden Monasch (PvdA) en Voortman (GroenLinks) riepen de regering op om met een nieuw voorstel te komen waardoor wonen in een monumentale wijk of beschermd stadsgezicht bereikbaar blijft voor lage en modale inkomens. Naast de partijen die de motie indienden, stemden alleen de SP en de Partij voor de Dieren voor de motie. Helaas te weinig voor een Kamermeerderheid. Ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met deze wet. Wonen in een beschermd stads- of dorpsgezicht of een monument is door deze maatregel niet meer mogelijk voor gewone huurders. Door de extra punten zullen alle opnieuw te verhuren monumenten voortaan in de geliberaliseerde sector vallen.

De maatregel geldt voor ongeveer 22.000 huurwoningen in monumenten en voor ongeveer 100.000 woonruimten die behoren tot een beschermd stads- en dorpsgezicht.

Maximale huur al eerder gestegen

Vooral huurders in binnensteden wonen vaak in monumenten. Zij kregen vorig jaar ook al te maken met een verhoging van de maximale huurprijs, via de zogenaamde ‘Donnerpunten’, genoemd naar de minister die de punten introduceerde. In 140 gemeenten met woningschaarste kregen alle niet-geliberaliseerde huurwoningen er 15 woningwaarderingspunten bij. Woningen waarvan de WOZ-waarde hoger is dan € 2.900 per m2 kregen daar nog eens 10 punten bovenop. Dit had tot gevolg dat de maximumhuren van deze woningen met € 73 (15 punten) of  € 123 per maand (25 punten) zijn gestegen.

Monumentenpunten zorgen voor verdere stijging

Door de monumentenpunten stijgt de maximale huur nog verder. Wie in een rijksmonument woont met een hoge WOZ-waarde heeft nu een maximale huur die honderden euro’s hoger ligt dan twee jaar geleden. Aan de oppervlakte of kwaliteit van deze woningen is verder niets veranderd.

De digitale huurprijscheck van de Woonbond is op de nieuwe regelgeving aangepast.​ Met deze check kunt u uitrekenen hoeveel punten uw huurwoning heeft, en wat de maximale huurprijs is.

betaalbaarheid
monumenten
puntenstelsel

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen