Meer inzicht in energieverbruik met slimme meter

7 januari 2015

Vanaf 2015 krijgt elk huishouden een “slimme meter” aangeboden door de netbeheerder. Een slimme meter is een digitale gas- en elektriciteitsmeter. Met zo’n slimme meter krijgen bewoners meer inzicht in hun energieverbruik. Dat helpt bij het besparen van energie.

Stook- en elektrakosten

De slimme meter kan op afstand worden uitgelezen. Alleen de netbeheerder mag dit doen. Zo kan de netbeheerder zes keer per jaar het energieverbruik doorgeven aan uw energieleverancier. Bewoners kunnen dan elke twee maanden zien hoeveel energie zij verbruikt hebben.

Als een bewoner niet wil dat de slimmer meter op afstand wordt gelezen, dan kan deze functie uitgezet worden. De slimme meter kan ook worden geweigerd. De netbeheerder kan u vertellen wanneer er in uw buurt slimme meters worden aangeboden. Sinds 2012 worden deze meters al op kleine schaal geplaatst. In 2015 gaat dit op grotere schaal gebeuren omdat iedereen voor het einde van 2020 een aanbod voor een slimme meter moet hebben ontvangen.

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het energienetwerk. U kunt uw netbeheerder vinden op www.eancodeboek.nl. Energieverbruiksmanagers, die u kunt aansluiten op de slimme meter, geven inzicht in uw verbruik en maken energie besparen makkelijker. Milieu Centraal heeft een speciale vergelijkingssite opgezet voor energieverbruiksmanagers, waarmee u inzicht krijgt in uw eigen energieverbruik.

energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen