Meldpunt Energiealarm geopend

25 oktober 2021

Veel huurders komen in grote problemen door de grote stijging van de energieprijzen. Ruim een half miljoen Nederlanders leeft al in energiearmoede. 87% van hen is huurder. Het aantal bewoners, vaak huurders, dat in energiearmoede leeft, gaat de komende maanden toenemen door de hoge prijs van gas, warmte en stroom. Daarom opent de Woonbond vandaag het Meldpunt Energiealarm. Ook start de Woonbond de campagne Haal energie uit je rekening.

Handen verwarmen op de radiator met wanten aan
Sommige huurders dragen mutsen en wanten in huis om warm te blijven 

Op het Meldpunt Energiealarm kan je een melding doen als je problemen hebt om je huis warm te krijgen. Je kunt daarbij ook aangeven welke maatregelen je zelf al genomen hebt. Met het meldpunt Energiealarm wil de Woonbond aantonen welke problemen er spelen bij huurders in slecht geïsoleerde huizen.

Alarmerende signalen van huurders

De Woonbond ontving eerder al signalen van huurders die in de kou zitten of veel te veel kwijt zijn aan stookkosten. Zoals mensen die bubbeltjesplastic tegen de ramen plakken en met truien en mutsen aan de winter doorkomen in hun slecht geïsoleerde en vaak tochtige woning.

Alleen isolatie helpt echt

In slecht geïsoleerde woningen helpen kleine maatregelen, zoals radiatorfolie, tochtstrips en brievenbusborstels, nauwelijks. Om de energierekening te verlagen moeten deze woningen geïsoleerd worden, maar dat kunnen huurders niet zelf doen. Daarin zijn zij afhankelijk van hun verhuurder.

Campagne 'Haal energie uit je rekening'

Zolang de verhuurder niets of niet voldoende doet, moeten huurders roeien met de riemen die ze hebben. Vandaag start de Woonbond daarom ook de campagne Haal energie uit je rekening. We helpen huurders de energierekening te verlagen of binnen de perken te houden.

Elke besparing loont

Elke besparing loont nu de energieprijzen zo hoog zijn. Korter douchen en de verwarming op tijd laag zetten, bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan, heeft echt effect op de energierekening. De Woonbond geeft adviezen die nuttig zijn voor huurders.

Bespaaradviezen voor huurders

“Wij zien dat de meeste bespaaradviezen zich richten op kopers,” zegt Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond. “Huurders hebben niet dezelfde mogelijkheden als kopers. En een grote groep huurders kan helemaal niet investeren, zelfs niet in kleine maatregelen. Als je aan het eind van de maand geen geld overhoudt, dan kan je zelfs geen radiatorfolie of waterbesparende douchekop kopen.”

armoede
energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen