Persbericht Woonbond, FNV en Milieudefensie

Minima veel meer geholpen met gerichte compensatie dan met huidige kabinetsplannen

12 november 2021

Het kabinet trekt 2.7 miljard euro uit om álle huishoudens, rijk of arm, te compenseren voor de stijgende energieprijzen. Als de helft daarvan zou gaan naar een hogere huurtoeslag, gaan minima er gemiddeld tot 69 euro per maand op vooruit ten opzichte van de huidige plannen. Dat blijkt uit berekeningen van het NIBUD in opdracht van de FNV, Milieudefensie en de Woonbond. De drie organisaties willen dat het kabinet kiest voor een gerichtere compensatie via de huurtoeslag en méér inzet op het isoleren van de slechtste woningen.

Energiearmoede

In Nederland leven zo’n 550.000 huishoudens in energiearmoede. Het gaat om huishoudens met een laag inkomen en hoge stookkosten die de rekening niet kunnen betalen of die daarom de kachel uit laten. 89% van deze groep woont in een huurwoning. Door de huurtoeslag te verhogen help je juist de groep huurders met een laag inkomen en hoge woonlasten.

In de compensatieplannen van het kabinet wordt een bedrag van 2,7 miljard euro uitgesmeerd over alle huishoudens. Door de helft van dit bedrag in te zetten voor een generieke compensatie en de andere helft via de huurtoeslag bij huurders met een krappe beurs terecht te laten komen, helpt het kabinet gerichter de huishoudens die in de knel zitten of dat dreigen te komen. Nibud bracht voor verschillende categorieën huishoudens met een minimumloon of in de bijstand in kaart hoe dit uitpakt. Gemiddeld genomen is een stel met kinderen in de bijstand 53 euro per maand beter af en een alleenstaande met minimumloon gemiddeld 69 euro per maand.

Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Dit scheelt arme huurders vijf tot zes tientjes in de maand ten opzichte van de plannen van het kabinet. Zo helpen we dus voor hetzelfde geld vooral de mensen die het nodig hebben en die het al moeilijk hebben om de energierekening en de huur te betalen.’

Dat betekent niet dat de prijsstijgingen niet gevoeld worden. Nog steeds gaan sommige groepen er op achteruit, zij het minder hard dan in de Kabinetsplannen.

Bas van Weegberg, lid van het dagelijks bestuur van FNV: ‘Het voorstel van de regering om iedereen te compenseren zorgt er voor dat sommige groepen onnodig gecompenseerd worden, terwijl mensen met een laag inkomen en hoge stookkosten nog steeds niet rond kunnen komen.  Ons voorstel laat zien dat het socialer kan.’

Structurele aanpak hoge stookkosten

Daarnaast moeten hoge stookkosten structureel worden aangepakt. Er gaat nu slechts 150 miljoen euro naar isolerende maatregelen. Dat is veel te weinig om echt verschil te maken. Daarom stellen de organisaties gezamenlijk voor om via een warmtefonds drie miljard euro te investeren in de aanpak van de woningen met de slechtste labels (E, F en G). Huidige subsidies en regelingen zijn weinig toegankelijk voor huishoudens met een laag inkomen. Daarom moet het warmtefonds zich juist wel richten op de huishoudens die kampen met energiearmoede. Het is op de lange termijn ook goedkoper om zo snel mogelijk de woningen op te knappen en te verduurzamen dan jarenlang fors te moeten compenseren. Bij het opknappen van huurwoningen via het warmtefonds wordt de huur niet verhoogd. Zo zorgen we voor een sociale energietransitie en klimaatrechtvaardigheid.

Donald Pols, directeur Milieudefensie: ‘De overheid moet ervoor zorgen dat eenvoudige huishoudens niet de dupe worden van gestegen gasprijzen. Wie in een tochtig huis woont, betaalt zich blauw. Met dit voorstel in de hand kan de overheid eenvoudig lage inkomens tegemoetkomen en tegelijkertijd vaart maken met woningisolatie en duurzame energie.’

betaalbaarheid

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen