Minister roept op foute huurmakelaars te melden

15 december 2017

Minister Ollongren roept huurders die onterecht bemiddelingskosten hebben moeten betalen op een melding te doen bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Bemiddelingskosten

Dit schrijft ze aan de Tweede Kamer in een antwoord op Kamervragen die waren gesteld naar aanleiding van een uitzending van Vara Kassa. Uit onderzoek van Kassa bleek dat huurmakelaars nog steeds ten onrechte bemiddelingskosten in rekening brengen bij huurders, ondanks een klip en klare uitspraak van de Hoge Raad in 2015.

Boetes voor huurmakelaars

In 2015 bleek uit de uitspraak van de Hoge raad dat er geen bemiddelingskosten mogen worden gerekend aan de huurder wanneer er feitelijk voor de verhuurder wordt gewerkt. Wanneer dit wel gebeurt, kunnen woningzoekenden dit melden bij de ACM, schrijft Ollongren. ‘Bij structurele overtredingen kan de ACM verschillende instrumenten (boete of last onder dwangsom) inzetten om bemiddelaars die ten onrechte bemiddelingskosten bij de huurder in rekening brengen aan te pakken en te zorgen dat zij deze praktijken stoppen.’

Online check terugvorderen bemiddelingskosten

In haar brief verwijst de minister ook naar de online check van de Woonbond waarmee huurders kunnen zien of ze het onterecht betaalde bedrag terug kunnen vorderen. 

bemiddelingskosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen