Minister wil strengere aanpak discriminatie woningmarkt

30 april 2021

Discriminatie op de woningmarkt is een groot probleem, wordt bevestigd door een landelijk onderzoek van Art.1/Radar. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek op grote schaal is ingezet: er zijn landelijk ruim 3.000 praktijktesten en 105 mystery calls uitgevoerd. Minister Ollongren wil verhuurders en huurmakelaars die discrimineren strenger gaan aanpakken.

Sleutelhanger met huisje

Uit het onderzoek blijkt ongelijke behandeling op grond van etniciteit: ruim 8% van de mannen met een buitenlandse achternaam krijgt te maken met discriminatie op de woningmarkt, bij vrouwen met een buitenlandse achternaam betreft dit 7%.  

Verhuurmakelaars werken vaak mee

Met de mystery calls is getoetst of makelaars bereid zijn om in opdracht van een verhuurder discriminerend te handelen. Ruim 86% van de makelaars gaat mee in een dergelijk verzoek.  De meesten daarvan zeggen geen nee, maar leggen de verantwoordelijk voor deze selectie bij de verhuurder. Slechts 14 procent geven aan niet mee te willen werken. In 9% van de gesprekken gaf de makelaar aan te selecteren op basis van andere criteria die mensen indirect kunnen uitsluiten. 

Foute verhuurders weren

Minister Ollongren beloofde eerder al met landelijke uniforme regels voor goed verhuurderschap te komen. Alle verhuurders moeten zich daaraan houden. Daarnaast kunnen gemeenten een vergunning voor verhuur gaan hanteren. Foute verhuurders kunnen zonder vergunning dan niet langer verhuren. De gemeente kan desnoods het beheer van panden overnemen. In een brief aan de Kamer laat ze weten ook discriminerende verhuurders via regelgeving en vergunningsplicht aan te willen pakken.

Meldplicht verhuurmakelaars

Daarnaast buigt de minister zich nog over regulering bij huurmakelaars om discriminatie door huurbemiddelaars tegen te gaan. Eén van de opties die op tafel ligt is een meldplicht voor verhuurmakelaars die een verzoek krijgen om bepaalde groepen uit te sluiten.

Doe mee aan het onderzoek

Moeite om een huurwoning te vinden in Rotterdam, vanwege je afkomst, huidskleur, seksuele gerichtheid of beperking? Vertel je verhaal voor aan Radar. Zij doen onderzoek naar discriminatie bij woningverhuur. Aanmelden kan via de website van Radar.

woningtoewijzing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen