Misstanden bij leegstandbeheerder Villex

2 maart 2021

Vanwege ernstige misstanden en gebreken in complexen die leegstandbeheerder Villex beheert, stappen tijdelijke huurders naar de Huurcommissie. Deze tijdelijke huurders met huurbescherming worden (even slecht) behandeld als antikraakbewoners.

De badkamer staat blank.

Huurcommissie is grote stap

Omdat zij tijdelijke huurcontracten hebben en Villex snel boetes uitdeelt en huurcontracten opzegt, is dit een grote stap voor de jongeren.

Misstanden

Het gaat om jongeren tussen 18 en 22 jaar die een voormalig GGZ-gebouw met 124 kamers bewonen in Alphen aan den Rijn. Zij kampen met hoge huren, onveiligheid, onhygiënische toestanden en gebrek aan voorzieningen.

Een fonteintje voor 32 bewoners

Zo moeten 32 bewoners twee douches en één fonteintje delen om zich te wassen, scheren en tanden poetsen, terwijl de badkamervloer permanent blank staat. Een keuken biedt drie kookplaten voor 75 kamers. Ondertussen betalen de jongeren tussen de € 325,- (11 m2) en € 682,- (45 m2) voor een kamer.

Villex als moderne huisjesmelker

‘Deze huurders worden uitgemolken’, zegt Woonbondconsulent Ed Kooger die de huurders ondersteunt in de huurverlagingsprocedure bij de Huurcommissie en het oprichten van een bewonersorganisatie.

Woningcorporatie medeplichtig

Villex reageert nauwelijks op klachten en verzoeken tot reparatie. Ook gebouweigenaar woningcorporatie Woonforte geeft niet thuis. Naar aanleiding van een publicatie over de misstanden in Alphen in het Algemeen Dagblad, hebben Villex-huurders uit Amsterdam en Delft ook om steun gevraagd bij de Woonbond.

 

antikraak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen