Het moet makkelijker voor wooncoöperaties

16 juni 2016

Minister Blok gaat initiatieven voor wooncoöperaties experimenteerruimte geven zodat het makkelijker voor ze wordt om complexen te verwerven. Dat maakte Blok bekend op de Platform31 conferentie 'De wooncoöperatie, dat zijn wij!' in Amsterdam.

Zelfbeheercomplex in Capelle a/d IJssel
Speeltuin in zelfbeheercomplex De Volharding in Capelle aan den IJssel  

De minister beloofde extra experimenteerruimte binnen de verkoopregels voor woningcorporaties. Momenteel mogen woningcorporaties geen korting geven als een collectief van huurders een complex wil opkopen om er een wooncoöperatie te starten. Blok gaf aan dat de Woningwet ruimte biedt om hiermee te gaan experimenteren.

Ook wordt 'de ondergrens' van de verhuurdersheffing momenteel geëvalueerd. Veel initiatieven van wooncoöperaties die een complex in beheer willen nemen, lopen tegen de hoge kosten van de verhuurdersheffing aan. Die geldt momenteel voor verhuurders met meer dan tien sociale huurwoningen. Initiatieven van wooncoöperaties zijn vaak kleinschalig, maar toch vaak groter dan tien wooneenheden. Tijdens de conferentie deden geruchten de ronde dat die ondergrens omhoog gaat.

Banken willen meedenken

Hoopvol was ook de opmerking van de ASN Bank tijdens de conferentie dat de Nederlandse Vereniging van Banken graag gaat meedenken over de financieringsmogelijkheden van coöperatieve woonvormen.

Actieprogramma van start

De conferentie was tevens het startschot van een landelijk Actieprogramma om wooncoöperaties te stimuleren. Platform31 directeur Hamit Karakus maakte de eerste actieteams en ambassadeurs bekend. Er gaan experimenten komen in Amsterdam, Arnhem, Nijmegen en Limburg. Daarnaast gaan de wethouders Tjeerd Herrema (Almere), Laurens Ivens (Amsterdam), Bert Velthuis (Nijmegen) en Joris Wijsmuller (Den Haag) zich hard maken voor de wooncoöperatie.

Ambassadeurs voor de wooncoöperatie

Ook aan de corporatiekant hebben zich ambassadeurs gemeld: Walter Hamers (Talis), Hester van Buren (Rochdale), Ger Peeters (Wonen Limburg), Leon Bobbe (De Key) en René Scherpenisse (Tiwos). 'Ook zij gaan de koudwatervrees te lijf', zei Karakus. De actieteams gaan samen met initiatieven experimenteren met verkoopregels, constructies, beheer en financiering.

zelfbeheer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen