Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenMet het nieuwe studiejaar voor de deur is de druk op woonruimte extra hoog. Ideale omstandigheden voor particuliere verhuurders en beleggers om torenhoge huren te vragen. Wat kun je daar als huurder aan doen?
Met de huurprijschecks van de Huurcommissie kun je nagaan of de huur die je verhuurder vraagt is toegestaan volgens de wet.
Voordat je de huurprijscheck doet moet je nagaan of het om zelfstandige woonruimte gaat of om (een) kamer(s). Wanneer je geen eigen voordeur hebt, of een toilet, douche of keuken met andere bewoners deelt is het onzelfstandige woonruimte.
Voor kamers worden regelmatig schandalig hoge huren gevraagd, die wettelijk niet zijn toegestaan. Goed om te weten: welke prijs je verhuurder ook vraagt, onzelfstandige woonruimte kan nooit ‘geliberaliseerd’ of ‘vrije sector’ zijn. Als uit de huurprijscheck voor onzelfstandige woonruimte blijkt dat je verhuurder te veel huur vraagt kun je altijd naar de Huurcommissie om je huur te laten verlagen.
Bij zelfstandige woningen werkt dat anders. Daar bestaat wél een ‘vrije sector’ waar de verhuurder helemaal zelf mag weten wat voor huur hij vraagt. In 2021 is de grens voor de vrije sector € 752,33 (liberalisatiegrens). Vraagt je verhuurder een hogere huur? Met de huurprijscheck voor zelfstandige woonruimte kun je checken of de woning volgens wettelijke regels inderdaad in de vrije sector verhuurd mag worden. Soms is dat niet zo. Vooral buiten grote steden komt dat voor.
Moet je woning volgens de huurprijscheck voor zelfstandige woonruimte goedkoper zijn dan € 752,33, maar vraagt de verhuurder een vrijesectorprijs? Dan heb je beperkt de tijd om je huur te laten verlagen. Binnen zes maanden nadat je een huurcontract voor onbepaalde tijd hebt getekend moet je een procedure starten. Heb je een tijdelijk huurcontract? Dan kan het tot zes maanden na afloop van je huurcontract.
De huurprijschecks van de Huurcommissie zijn er ook in het Engels. Voor onzelfstandig (kamers): Rent check dependent living space. Voor zelfstandig: Rent check independent living space.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel