Nibud waarschuwt voor dalende koopkracht

20 januari 2022

Het Nibud becijferde deze week dat alle Nederlanders er in koopkracht op achteruit gaan. Dat komt vanwege de hoge inflatie. Volgens het Nibud gaan Nederlanders er gemiddeld 40 euro in de maand op achteruit.

Het Nibud rekent op een inflatie van drie procent over het hele jaar. Dat kan ook nog hoger uitvallen, waardoor de koopkracht nog verder zal dalen. 

Grote zorgen lage inkomens

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: 'We zien dat grote groepen huishoudens iedere maand tientallen euro’s minder te besteden hebben. Dat is des te nijpender voor de meer dan twee miljoen huishoudens die zich nu al suf budgetteren om alle rekeningen betaald te krijgen. Deze koopkrachtdaling maakt het voor hen nog veel lastiger.' Het NIBUD maakt zich vooral zorgen over de lagere inkomens. ‘Velen van hen, zoals diegenen met een bijstandsuitkering en mensen met een hoge huur, zitten structureel klem,’ schrijft het instituut op haar website

Huurbevriezing

De Woonbond pleite, ook met het oog op de hoge inflatie en daarmee duurder wordende dagelijkse boodschappen, eind vorig jaar nog voor het doorzetten van de huurbevriezing. Dat zou voor huurders veel schelen in de stijgende kosten. Omdat naast de huur, ook energie fors duurder wordt, leggen vaste lasten een groot beslag op het besteedbaar inkomen van huurders. 

Het huurverhogingspercentage voor sociale huurders is nog niet bekend gemaakt. Voor huurders in de vrije sector is het 3,3%.

betaalbaarheid

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen