Nieuwe Huurpeil over Plan voor de Volkshuisvesting

30 augustus 2019

In deze Huurpeil leest u alles over het Plan voor de Volkshuisvesting dat een oplossing wil bieden voor de nijpende woonproblemen van deze tijd. En over een van de eerste wijken die van het gas af gaat, over privacy in de commerciële huursector en over nieuwe woonvormen.

Utrecht Overvecht-Noord
Utrecht Overvecht-Noord, een van de eerste wijken in Nederland die in 2030 van het gas af zal zijn. In Huurpeil 3 (2019) een uitgebreid verhaal hierover.

Net als de achterban van de Woonbond dacht een aantal externe organisaties mee over het Plan voor de Volkshuisvesting dat de Woonbond eind dit jaar wil presenteren. In een dossier uitgebreid aandacht voor het plan en de reacties van bondgenoten en meedenkers. In de actuele editie van Huurpeil online kunt u alvast het essay 'Het wordt tijd voor Volkshuisvesting' lezen van Woonbonddirecteur Paulus Jansen.

Van het gas af

Over dertig jaar moet de gebouwde omgeving in Nederland energieneutraal zijn. Een wijk van het gas af halen is niet iets wat je even met een paar techneuten uitrolt. Zo blijkt in het Utrechtse Overvecht- Noord.

De gemeente als volkshuisvester

Het is lang geleden dat een gemeente zelf sociale huurwoningen neerzette. Purmerend gaat het doen. Volgens de Purmerendse wethouder Thijs Kroese is dat namelijk nodig om een urgente groep woningzoekenden te helpen.

Privacy in de commerciële huursector

In de private en commerciële huursector willen kleine verhuurders nog vaak loonstroken en een verhuurdersverklaring zien. De grotere partijen kiezen echter voor digitale systemen die de privacy van de huurder beter moeten waarborgen.

Woondeals Ollongren en vijf stadsgewesten

Onlangs sloot minister Ollongren ‘woondeals’ met vijf grote stedelijke regio’s: Groningen, Eindhoven, de Zuidelijke Randstad, Utrecht en Amsterdam. Het belangrijkste doel is versnelling van de bouwproductie. Maar harde afspraken, onder meer over de financiering, ontbreken grotendeels.

Nieuwe woonvormen

‘Communities’ en tijdelijke huurcontracten zijn de nieuwe trend in het wonen. Zo bleek op een conferentie over ‘nieuwe woonvormen’ door online magazine Vastgoedjournaal. Woondiensten voor expats, millennials en senioren stonden centraal.

Vaste rubrieken

‘In de peiling’ geeft een overzicht van het nieuws van het afgelopen kwartaal. ‘Feit of fabel’ onderzoekt de enorme verschillen in huurprijzen per vierkante meter binnen de huursector. ‘De Zeepkist’ biedt o.a. reacties op de stelling: zolang het woningtekort extreem hoog is, moet (semi)permanente bewoning van vakantieparken gedoogd worden.

De columnisten Jos van der Lans en Pieter Bregman zijn weer van de partij, net als de juridische rubriek ‘Recht of krom?’ over acute en slepende onderhoudsproblemen die pas in hoger beroep werden beslist. 'Leesvoer’ biedt een selectie van interessante publicaties van de afgelopen maanden.

Servicekatern Woonbond

Achterin Huurpeil zeven pagina's met informatie en nieuws over de Woonbond en zijn achterban, waaronder een overzicht van komende activiteiten.

Huurpeil Lezersenquête

Het tijdschrift Huurpeil bestaat inmiddels ruim 2,5 jaar. Hoewel de redactie tot nu toe veel lovende reacties kreeg, is zij toch reuze benieuwd naar de mening van lezers over dit vakblad voor de huursector. Daarom nodigt de redactie lezers uit om deel te nemen aan een kort online lezersonderzoek. Het doel van deze enquête is te achterhalen wat u als lezer van Huurpeil vindt en wat uw ideeën zijn voor verbetering van het tijdschrift. Invullen van de vragenlijst kost ongeveer vijf minuten. U kunt meedoen tot en met 1 november 2019.

Huurpeil

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen