Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenOp 11 juni jongstleden stemde de Eerste Kamer in met de Warmtewet. De wet zal na 10 jaar van behandeling en wijzigingen eindelijk ingaan op 1 januari 2014.
Voor bewoners met stadsverwarming, blokverwarming of collectieve duurzame warmte zoals warmte- koudeopslag (WKO) of een collectieve warmtepomp komt er een maximumtarief voor de warmte die zij afnemen.
De Woonbond heeft op de verschillende versies van het wetsvoorstel kritiek gehad. Onder andere omdat de tarieven te hoog zouden zijn volgens een onafhankelijk onderzoek dat de Woonbond samen met Vereniging Eigen Huis liet uitvoeren.
Uiteindelijk is het voor alle bewoners die zijn aangesloten op warmtelevering wel positief dat er een maximumtarief zal komen. Hoe hoog dat tarief zal zijn, is nog niet bekend. De nieuwe Autoriteit Consument en Markt (ACM, voorheen de NmA) zal toezicht houden op de rendementen van de warmteleveranciers. De ACM zal ook de maximumtarieven bepalen en publiceren. Huurders kunnen waarschijnlijk bij de Huurcommissie terecht met klachten over de tarieven.
Omdat blokverwarming ook onder de Warmtewet valt, zal ook daar een maximumtarief voor gaan gelden. Dit betekent ook dat verhuurders op een andere manier de servicekosten moeten afrekenen. De maximumprijs wordt namelijk bepaald per Gigajoule en de meeste blokverwarmingen worden per eenheid afgerekend. Daarom moeten er zoveel mogelijk individuele meters worden geplaatst en waar dat niet kan moet worden omgerekend naar Gigajoule. Hoe dit allemaal gaat uitpakken is nog niet bekend.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel