Nijmegen wint Stookjerijk-trofee

30 november 2016

De Nijmeegse huurders, woningcorporaties en de gemeente Nijmegen zijn de trotse winnaars van de Stookjerijk-trofee 2016. De trofee is dinsdagavond uitgereikt. Nijmegen heeft de trofee gewonnen vanwege de ambitieuze prestatieafspraken op het gebied van energiebesparing.

Winnaars Stookjerijk-trofee  -Johan Noppe, manager Volkshuisvesting Portaal Nijmegen Arnhem; -Bert Velthuis, wethouder Wonen gemeente Nijmegen. -David Borger, beleidsadviseur Talis. -Max van den Berg, huurdersvereniging De Klink.  

De energiedoelstellingen voor 2020 zijn ambitieus, de stad en haar corporaties hebben een duidelijke visie op de weg naar volledig energieneutrale huurwoningen en de betrokkenheid van huurders in het overleg met corporatie en gemeente is goed geregeld, oordeelde de jury.

Op naar energieneutrale huurwoningen

Alle zeven Nijmeegse corporaties hebben in 2020 voor hun huurwoningen gemiddeld energielabel B bereikt. Ook werkt Nijmegen actief aan de realisatie van een energieneutrale huurwoningvoorraad: 75% van de huurwoningen is in 2030 al energieneutraal. In 2045 moeten alle Nijmeegse huurwoningen energieneutraal zijn. In 2017 werken de drie partijen hiervoor gezamenlijk een stappenplan uit. Ook willen de Nijmeegse partijen 50.000 zonnepanelen op huurdaken realiseren.

Huurders aan tafel

Huurdersorganisaties zitten vanaf het begin aan tafel bij het overleg over de prestatieafspraken. Zij hebben de intentie om de prestatieafspraken te ondertekenen. In december vindt ondertekening plaats. Nijmegen besteedt ook nadrukkelijk aandacht aan gedrag van huurders als belangrijke factor voor energiebesparing en lagere woonlasten.

Nijmegen unanieme winnaar

De Stookjerijk-trofee 2016 is een benchmark tussen de 36 grootste gemeenten van Nederland. Zij kregen een enquêteformulier toegestuurd, waarin vijf onderwerpen aan de kaak werden gesteld. 19 gemeenten gaven gehoor aan de oproep. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Natuur en Milieufederaties, Woonbond, Aedes, Ministerie van BZK en de VNG hebben uiteindelijk unaniem Nijmegen aangewezen als winnaar. De andere genomineerde gemeenten waren, Almere, Utrecht, Arnhem en Zwolle.

energiebesparing
prestatieafspraken

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen