Noodopvang moeder en kind onterecht gestopt

10 december 2020

Recht op noodopvang verliezen omdat je niet kunt reageren op sociale woningen. Het kwam voor in Amsterdam waarbij een jonge moeder met kinderen op straat dreigde te komen. Navraag leert dat dit vaker voorkomt.

Ondanks dat een dakloze moeder voor haar en haar kinderen een woning zocht, wilde de gemeente Amsterdam haar uit de noodopvang zetten. De gemeente besloot hiertoe omdat de vrouw niet actief genoeg naar een sociale huurwoning zocht. Reden dat zij dat niet deed, was het ontbreken van een verhuurdersverklaring. Deze kreeg zij niet van haar laatste verhuurder vanwege het feit dat haar woning was ontruimd. Zonder een verhuurdersverklaring worden er in de hoofdstad geen sociale huurwoningen toegekend. Op advies van haar maatschappelijk werker besloot zij daarom enkel te reageren op huurwoningen in de particuliere woningsector. Die zoektocht leverde geen nieuw thuis op, maar volgens de gemeente Amsterdam verloor zij hierdoor wel het recht op noodopvang. 

Rechter fluit terug

Gelukkig voor de betrokken moeder en haar kinderen floot de rechter de gemeente Amsterdam terug. De rechter meent dat de vrouw toch recht heeft op noodopvang, omdat zij wel actief naar passende woonruimte zocht. Tussentijds heeft de moeder dankzij maatschappelijk werk toch een verhuurdersverklaring gekregen. Nu reageert zij ook op sociale huurwoningen in krimpgemeenten.

Kinderen horen niet op straat

Navraag bij branchevereniging Valente voor participatie, begeleiding en veilige opvang leert dat vergelijkbare situaties vaker voorkomen. Hierbij tekent directeur Esmé Wiegman van Valente aan niet de details te kennen van deze rechtszaak, maar zij schrikt van dit soort gevallen: “Los van de vraag hoe het precies zit en wat er van een moeder verwacht kan worden, vind ik dat alle seinen op rood moeten springen als er kinderen bij betrokken zijn. Kinderen horen niet op straat! Kinderen zien we ook het liefste niet in de opvang. Linksom of rechtsom zal er zo snel mogelijk huisvesting moeten zijn, en waar nodig passende begeleiding, om schade voor kinderen zo veel mogelijk te beperken.”

rechtszaak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen