Online meningspeiling over advies huurdersvereniging

1 maart 2014

De huurdersvereniging van een commercieel verhuurd complex in Ede schreef een kritisch advies over de plannen die Bouwinvest dit jaar met de huurverhoging heeft. Om aan de weet te komen hoe huurders aankijken tegen dit advies stelde de vereniging een digitale enquête op. Veel bewoners reageerden.

QR-code op smartphone

Huurdersvereniging SFB Hofbeek neemt ieder jaar de moeite om schriftelijk te reageren op de huurverhogingsplannen van de verhuurder. De vereniging verspreidt die brieven onder alle huurders in het complex, en laat ook ieder jaar weten dat reacties welkom zijn. Dit jaar gebruikte de vereniging voor het eerst een digitale enquête om feedback te vragen. En dat had resultaat: het bestuur kreeg veel meer reacties dan in andere jaren.

Inkomensafhankelijke huurverhoging

Het complex waar SFB Hofbeek zich voor inzet bestaat uit 116 eengezinswoningen. De meeste bewoners betalen een geliberaliseerde huurprijs, maar er woont ook een groep huurders die een gereguleerde huurprijs betaalt. Zij zijn vóór 1994 in hun woning komen wonen, waardoor hun huren niet zijn geliberaliseerd (maar wel flink gestegen). Bouwinvest wil dit jaar -voor het eerst- een inkomensafhankelijke huurverhoging vragen aan deze huurders.

Maximale huurverhoging volgens contract

Voor de geliberaliseerde huurders heeft Bouwinvest de maximale huurverhoging in petto die volgens de contracten is toegestaan. Het bestuur van SFB Hofbeek schreef een kritisch en uitgebreid advies over de plannen. Daarin pleit de vereniging voor huurprijsbevriezing van woningen die onder het puntenstelsel vallen, en voor huurverlaging van geliberaliseerde woningen. Dit advies werd via een papieren nieuwsbrief met alle huurders in het complex gedeeld. In die nieuwsbrief stond ook een oproep om een digitale enquête in te vullen over het advies. Inclusief een QR-code, die de huurders met een Smartphone direct bij de vragenlijst bracht.

Veel reacties op vragenlijst

Via de enquête vroeg de huurdersvereniging aan alle huurders of zij het eens waren met het advies. Deze nieuwe manier van feedback vragen leverde veel meer reacties op dan in andere jaren.

Huurders ondersteunen advies

Uit de reacties blijkt dat de meeste huurders het advies van SFB Hofbeek ondersteunen. Michiel de Wit, adjunct-secretaris, licht toe dat dit jaar alle registers zijn opengetrokken om een goed advies op te stellen. “Dat zoveel huurders lieten weten het met ons eens te zijn geeft het advies nog meer gewicht. Daarmee kunnen we ook richting de verhuurder laten zien dat het om een breed gedragen advies gaat, en dat we met huurders in contact staan.”

Vragenlijst

Nieuwsgierig naar de enquête die SFB Hofbeek opstelde? Op www.sfbhofbeek.nl is de vragenlijst nog terug te vinden, in het rapport waarin de uitkomsten gepresenteerd worden. De vragen zijn door de huurdersvereniging zelf opgesteld. Daarbij is gebruik gemaakt van Google Drive, een gratis dienst van Google waarmee je zonder programmeerkennis een digitale vragenlijst kunt ontwikkelen.

commerciële verhuur
huurdersorganisatie
overlegwet

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen