Onvoldoende geld naar verduurzamen huurwoningen

4 september 2018

Er gaat onvoldoende geld naar de verduurzaming van huurwoningen. Dat zegt de Woonbond in reactie op het bericht van RTL Nieuws dat er slechts 100 miljoen extra naar het verduurzamen van huurwoningen gaat. 

Jaarlijks betalen sociale huurders 1,7 miljard aan verhuurderheffing. Dit is een heffing die corporaties betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen, en die via hoge huurstijgingen verhaald wordt op de huurders. De Woonbond wil dat deze heffing wordt geschrapt.

Verhuurderheffing van tafel 

‘Huurders van sociale huurwoningen blijven op deze manier aan het rijk én voor de verduurzamingsslag betalen. De verhuurderheffing moet volledig van tafel zodat corporaties dit kunnen investeren en kunnen inzetten op betaalbare huren,’ reageert Paulus Jansen, directeur van de Woonbond.

‘Belastingdruk te hoog’

Ook corporatiekoepel Aedes heeft kritiek, al spreekt voorzitter Marnix Norder ook van een stap in de goede richting. ‘Als dit inderdaad uit de Rijksbegroting zou blijken, is het goed nieuws. Sinds heel lange tijd wordt er dan in Den Haag weer gesproken over lastenverlichting. Een belangrijk signaal, dat lijkt op een breuk met het beleid van vorige kabinetten.’  Volgens Norder is de belastingdruk op woningcorporaties echter veel te hoog. ‘We willen meer nieuwe woningen bouwen en betaalbare huren. En meer energiezuinige en duurzame huizen. Ook het kabinet vindt dit belangrijke opgaven. Hetzelfde kabinet dat woningcorporaties ruim een miljard euro aan belasting oplegt. Onze huurders betalen dus belasting, terwijl kopers geld toe krijgen. Dat kan niet zo doorgaan.’

betaalbaarheid
energiebesparing
kabinetsbeleid

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Belangenbehartiger

De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties.  Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?

Successen

Kennisexpert

Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel. 

webwinkel
Word nu lid en profiteer van alle voordelen