Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenDeelnemers aan het Woonbond ledenpanel geven het klusbeleid van hun verhuurder een onvoldoende: gemiddeld een magere 5,4. Bijna tien procent geeft niet meer dan een 1. Slechts één procent van het panel geeft een 9 of een 10.
In totaal deden 251 persoonlijke Woonbondleden mee aan het panelonderzoek over klussen in je huurwoning (officieel zelf aangebrachte veranderingen, oftewel ZAV). Van deze panelleden huurt twee derde van een woningcorporatie en een derde van een particuliere of commerciële verhuurder.
Onze panelleden klussen graag, zo blijkt. Ruim de helft (52 procent) beleeft plezier aan klussen en 35 procent ‘een beetje’. Slechts 13 procent heeft een hekel aan klussen. Vooral binnenschilderwerk, leggen van laminaat of parket en opknappen van keuken of badkamer zijn populair. De helft (49 procent) heeft wel een eens klus gedaan waarvoor toestemming van de verhuurder nodig is. Een ruime meerderheid vraagt en krijgt die toestemming ook.
Opvallend is dat twee derde van de verhuurders geen vergoeding geeft voor ZAV’s die de woning meer waard maken. Slechts 7 procent van de verhuurders doet dat wel. Bijna een derde van paneldeelnemers (75) heeft wel eens meegemaakt dat ze bij een verhuizing ZAV’s moesten weghalen.
Een krappe meerderheid van de betrokken verhuurders (52 procent) heeft een ‘ZAV-beleid’. Bijna vier op de tien panelleden heeft geen idee of hun verhuurder een klusbeleid heeft. Opvallend is het lage rapportcijfer (5,4) dat de panelleden uitdelen voor het ZAV-beleid van hun verhuurder. Maar liefst een kwart van de panelleden geeft het ZAV-beleid een 4 of lager.
We hebben het niet gevraagd in dit panelonderzoek, maar het zou ons niet verbazen als er een verband bestaat tussen de lage rapportcijfers en de onderhoudssituatie, waardoor huurders klussen doen die ze eigenlijk van hun verhuurder verwachten. Het verhaal van de familie Robben, dat u in Huurwijzer nummer 3 kunt lezen is daar een treffend voorbeeld van. Woonbondleden ontvangen deze Huurwijzer binnenkort in de bus.
Ook meedoen aan het Woonbond ledenpanel? Ga naar nieuwsbrieven en vink aan dat u e-mail over het ledenpanel wilt ontvangen. Als u nog geen ledenaccount hebt wordt er direct bij aanmelding een account voor u aangemaakt. Dit wordt omgezet in een ledenaccount als onze ledenadministratie uw e-mail adres blijkt te kennen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel