Onzekerheid over versterken huurwoningen in aardbevingsgebied

28 oktober 2016

Zo'n 1100 hurende huishoudens in het Groningse aardbevingsgebied zitten in onzekerheid over het versterken van hun woningen. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden deze week. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil de woningen opnieuw beoordelen.

Aardbevingschade aan huurwoning in Uithuizen
Huurhuis met schade als gevolg van aardbevingen, ontstaan door de gaswinning door de NAM. Uithuizen, 2015.  

Van de 1650 woningen waarover de corporaties in de regio in 2015 een convenant sloten met de NAM, komen in ieder geval nog 375 aan bod. Eind vorig jaar werden de eerste 150 huizen versterkt. Daarmee staat de teller op iets meer dan een derde van het oorspronkelijke aantal. Op aandringen van de NAM worden de overige 1100 woningen opnieuw tegen het licht gehouden. Deze huurders weten dus niet waar ze aan toe zijn.

Spelregels veranderen tijdens de wedstrijd

De Woonbond en het Huurders Platform Aardbevingen Groningen stuurden vorige maand nog een brief naar de Tweede Kamer met kritiek op de onduidelijkheid voor deze groep huurders. In feite kan de commerciële marktpartij (NAM/Shell) ‘de spelregels telkens weer tijdens het spel veranderen’, schreven de huurdersorganisaties in de gezamenlijke brief.

Alle 1650 woningen aardbevingsbestendig maken

De Groningse corporaties willen de NAM aan het oorspronkelijke convenant houden. Alle 1650 huizen moeten aardbevingsbestendig worden, stelt corporatiedirecteur Rinze Kramer van woningcorporatie Wierden en Borgen in de krant. ‘We hopen half 2017 een betere planning te hebben voor de resterende 1100 huurders.’

renovatie
Tweede Kamer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen