Ook commerciële verhuurder kan energie besparen

9 februari 2012

Huurders in Doetinchem kunnen ruim 30 procent besparen op hun stookkosten. Dat blijkt uit onderzoek van het Woonbond- Kennis en Adviescentrum, in opdracht van de plaatselijke huurdersvereniging. Het onderzoek laat zien dat energiebesparing ook voor commerciële verhuurders haalbaar is.

Binary Data stookkosten

​Woningen in een door Vesteda verhuurd complex in Doetinchem zijn op dit moment matig geïsoleerd. Op verzoek van WoonbelangenVereniging Wetenschapsbuurt onderzocht het Woonbond Kennis- en Adviescentrum welke energiebesparende maatregelen haalbaar zijn en wat dat huurders kan opleveren. Huurders besparen gemiddeld 32.2 procent op hun gasverbruik als dak, vloer en gevelpanelen geïsoleerd worden, zo blijkt uit het onderzoek.

Zuiniger label, mooiere woning

Met het doorvoeren van dak-, vloer en gevelisolatie komen de woningen ook in aanmerking voor een zuiniger energielabel: de woningen gaan van label D naar label C. Door de vernieuwde gevelpanelen gaan de woningen er bovendien mooier uitzien.

Minder stookkosten, iets hogere huur

Nadat de woningen geïsoleerd zijn mag de verhuurder iets meer huur vragen, maar niet meer dan de gemiddelde daling op de energierekening. In het plan is gewerkt met de zogenaamde Woonlastenwaarborg, die huurders de zekerheid geeft dat woonlasten niet zullen stijgen. Dat helpt mee om draagvlak te krijgen onder de bewoners. De huurdersvereniging vond het belangrijk dat deze waarborg in het plan werd opgenomen.

Budgetneutraal voor verhuurder

De bewonersvereniging en de Woonbond hebben het onderzoek en het bijbehorende plan inmiddels aangeboden aan verhuurder Vesteda. Ze verwachten dat Vesteda mee zal willen werken. Niet alleen omdat het bij de eigen ambitie van Vesteda past om meer woningen van een hoger energielabel te voorzien, maar ook omdat het plan budgetneutraal kan worden uitgevoerd.

Advies over energiebesparing

Energiebesparing in woningen wordt steeds belangrijker vanwege het klimaatprobleem, de Europese wetgeving en de stijgende prijzen. Van alle woonlasten is energie veruit het meest in prijs gestegen de afgelopen jaren. Daarnaast is een energiezuinige woning veel comfortabeler (geen kou, vocht en tocht).


De voorgestelde maatregelen in Doetinchem:

  • De vloer op de begane grond wordt aan de onderzijde bespoten met PUR schuim.

  • Het dak wordt aan de binnenzijde extra geïsoleerd met hoogwaardige panelen

  • De grijze gevelelementen worden vervangen door kleurrijke metalen gevelelementen, waarbij de aanwezige dunne laag isolatie wordt vervangen door hoogwaardig materiaal.

  • De huur stijgt met 18,50 per maand. De energierekening daalt met (gemiddeld) 26,50 euro per maand.

commerciële verhuur
energiebesparing
huurdersorganisatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen