Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenZeeuwse huurders die niet tevreden zijn over de dienstverlening van hun woningcorporatie kunnen sinds kort naar een regionale klachtencommissie. Elders in het land bestaan die commissies al langer.
Zes woningcorporaties in Zeeland hebben de krachten gebundeld in een regionale klachtencommissie. Elders in het land bestaan dit soort regionale commissies al langer. Woningcorporaties die in dezelfde regio werken laten op die manier gezamenlijk geschillen behandelen. Een aantal van die commissies heet geen ‘klachtencommissie’, maar ‘geschillencommissie’. Hun werk is hetzelfde.
De commissies behandelen klachten over het gedrag van verhuurders. Bijvoorbeeld: je verhuurder beschuldigt je er onterecht van dat je overlast veroorzaakt. Hij heeft klachten van je buurman voor waar aangenomen, maar jouw kant van het verhaal nooit willen horen. De klachtencommissie zou dan kunnen oordelen dat de verhuurder wederhoor had moeten toepassen.
Heb je een geschil over huurprijs, onderhoud of servicekosten? Dan kun je naar de Huurcommissie als je er met je verhuurder niet uitkomt.
De standaardroute als je niet tevreden bent over dienstverlening van je corporatie is:
Hoe dat bij jouw woningcorporatie werkt hoort op de website van je woningcorporatie te staan. Let op: sommige corporaties zijn niet bij een regionale klachtencommissie aangesloten, maar hebben een commissie die exclusief voor één corporatie werkt. Ook deze klachtencommissies horen onafhankelijk te werken. Dat is een wettelijke eis.
Behandelt de klachtencommissie je klacht niet binnen drie maanden? Of ben je het niet eens met de manier waarop de klacht is afgehandeld? Dan kun je daarna naar de Huurcommissie met je klacht over het gedrag van je verhuurder. In de Woningwet is geregeld dat dit kan.
Dan is er geen klachtencommissie waar je heen kunt. In de Woningwet is geregeld dat woningcorporaties een onafhankelijke klachtencommissie moeten hebben, maar voor commerciële verhuurders bestaat die verplichting niet. Huur je een sociale huurwoning van een commerciële verhuurder? Dan kun je wel naar de Huurcommissie. Huur je in de vrije sector? Dan staat alleen de weg naar de rechter open.
Ben je lid van de Woonbond en heb je advies nodig over het indienen van een klacht? De Huurderslijn kan adviseren of het in jouw geval verstandig is om de klachtencommissie in te schakelen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel