Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVeel gemeenten voeren een opkoopbescherming in om beleggers te weren. Zo maken koopstarters meer kans om een woning te bemachtigen.
Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2022 een opkoopbescherming invoeren. Voor woningen in een bepaalde prijscategorie geldt dan een zelfbewoningsplicht voor de nieuwe eigenaar. Veel grote gemeenten omarmen deze nieuwe maatregel.
In de volgende gemeenten gaat er in ieder geval een opkoopbescherming komen:
Daarnaast buigen veel gemeenten zich nog over hoe het instrument in te zetten, zoals Breda, Tilburg en Zaanstad
In de meeste gemeenten wordt de opkoopbescherming voor de hele of een groot deel van de gemeente ingezet, om een waterbedeffect binnen de gemeente te voorkomen. Maar niet in alle gemeenten. Zo kiest de gemeente Rotterdam ervoor om de opkoopbescherming voor 16 wijken te laten gelden. Ook Wageningen kiest voor een beperkt aantal wijken.
De opkoopbescherming is één van de maatregelen die gemeenten kunnen treffen op het thema wonen. Daarnaast kunnen gemeenten ook zorgen voor meer sociale huurwoningen, de aanpak van leegstand en het opzetten van goede huurteams. Lees het overzichtsartikel 'Wonen en de gemeenteraadsverkiezingen' om te zien op welke onderwerpen je de woonplannen van partijen kunt toetsen voor de gemeenteraadsverkiezingen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel