Opkoopbescherming populair bij gemeenten

10 maart 2022

Veel gemeenten voeren een opkoopbescherming in om beleggers te weren. Zo maken koopstarters meer kans om een woning te bemachtigen.

Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2022 een opkoopbescherming invoeren. Voor woningen in een bepaalde prijscategorie geldt dan een zelfbewoningsplicht voor de nieuwe eigenaar. Veel grote gemeenten omarmen deze nieuwe maatregel.

In de volgende gemeenten gaat er in ieder geval een opkoopbescherming komen:

  1. Amsterdam
  2. Almere
  3. Amersfoort
  4. Amstelveen
  5. Arnhem
  6. Den Haag
  7. Diemen
  8. Eindhoven
  9. Groningen
  10. Haarlem
  11. Nijmegen
  12. Rotterdam
  13. Utrecht
  14. Wageningen

Daarnaast buigen veel gemeenten zich nog over hoe het instrument in te zetten, zoals Breda, Tilburg en Zaanstad

Rotterdam slechts in enkele wijken

In de meeste gemeenten wordt de opkoopbescherming voor de hele of een groot deel van de gemeente ingezet, om een waterbedeffect binnen de gemeente te voorkomen. Maar niet in alle gemeenten. Zo kiest de gemeente Rotterdam ervoor om de opkoopbescherming voor 16 wijken te laten gelden. Ook Wageningen kiest voor een beperkt aantal wijken.

Gemeentelijk woonbeleid

De opkoopbescherming is één van de maatregelen die gemeenten kunnen treffen op het thema wonen. Daarnaast kunnen gemeenten ook zorgen voor meer sociale huurwoningen, de aanpak van leegstand en het opzetten van goede huurteams. Lees het overzichtsartikel 'Wonen en de gemeenteraadsverkiezingen' om te zien op welke onderwerpen je de woonplannen van partijen kunt toetsen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

beschikbaarheid

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen