Overboden bij huurwoning

8 juni 2021

Een woningzoeker in Amsterdam viste achter het net, omdat iemand anders bereid was een hogere huurprijs te betalen.  Ze werd overboden.

Het appartement stond te huur voor zo'n 2.000 euro per maand. Lisette was bereid dat te betalen, zegt ze bij Eenvandaag, maar ze werd overboden en de woning ging daarom aan haar neus voorbij. De afgelopen jaren zien we wel vaker dat er verhuurders zijn die huurders laten opbieden. Een symptoom van een huurmarkt waar geen goede huurprijsregulering bestaat. 

Slechte prijs-kwaliteitverhouding 

'In de jaren negentig is de huurprijsbescherming in de vrije sector losgelaten, en je ziet dat vanaf dan de prijs -kwaliteitverhouding steeds meer uit elkaar is gedreven,' zegt Marcel Trip van de Woonbond bij Eenvandaag. 'Mensen moeten de hoofdprijs neerleggen voor een klein appartementje. Als je die ruimte laat aan verhuurders, dan nemen ze die ook.' De Woonbond pleit ervoor huurders in de vrije sector weer huurprijsbescherming te geven.

Amper belasting 

RTL Z commentator en schrijver van het boek ‘Hoe ik toch huisjesmelker werd’ Hans de Geus laat weten dat particuliere verhuurders  amper belasting betalen over hun huurinkomsten. Volgens De Geus moet dat anders om ervoor te zorgen dat de kloof tussen huurders en woningeigenaren niet steeds groter wordt.

Sociale huur nu juist veel belast

Aanbieders van sociale huurwoningen betalen juist veel belasting. Zij betalen belasting over de WOZ-waarde van een sociale huurwoning. Als dezelfde woning voor een hoger bedrag in de vrije sector wordt verhuurd, hoeft de verhuurder die belasting niet te betalen.

betaalbaarheid

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen