Pararius waarschuwt voor verdwijnen bemiddelingskosten

28 oktober 2014

De gemiddelde huurprijs van vrije sectorwoningen is in het derde kwartaal van dit jaar met 1,5 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat maakt huurbemiddelaar Pararius vandaag bekend op basis van hun eigen data. De bemiddelaar waarschuwt daarbij voor het aanscherpen van de wet om huurders beter te beschermen tegen onterechte bemiddelingskosten.

woningbemiddeling

Volgens Jasper de Groot, algemeen directeur van Pararius, zijn de huurprijzen in de vrije sector al vijf jaar op rij zeer stabiel maar kruipen ze de komende periode verder omhoog. “Vraag en aanbod hielden elkaar langdurig in stand, wat zorgde voor stabiele prijzen”.

Vreemd dreigement

Pararius stelt in een persbericht dat het mogelijk is dat huurprijzen verder gaan stijgen door een wetswijziging die consumenten beter moet beschermen tegen onterecht in rekening gebrachte bemiddelingskosten. Verhuurders zouden die kosten in de huurprijs gaan doorrekenen. Een vreemd dreigement, vindt de Nederlandse Woonbond. Het is namelijk al niet toegestaan huurders bemiddelingskosten te rekenen terwijl er ook voor de verhuurder wordt gewerkt. De wetswijziging is bedoeld om dit duidelijker te maken. 'De huurder wordt nu vaak een maand huur in rekening gebracht terwijl er feitelijk voor de verhuurder wordt gewerkt. Het jaagt mensen onnodig op kosten,’ aldus Marcel Trip van de Nederlandse Woonbond. ‘Het is vreemd om nu te schermen met huurverhogingen omdat huurmakelaars zich eindelijk eens aan de wet gaan houden.’

Oneerlijke handelspraktijken

De Autoriteit Consument en Markt deed onlangs ferme uitspraken over het onterecht in rekening brengen van bemiddelingskosten, en beoordeelt het als ‘oneerlijke handelspraktijk’. Ook als de bemiddelaar geen vergoeding ontvangt van de verhuurder, wordt er wel degelijk voor de verhuurder gewerkt als de bemiddelaar de huurwoningen aanbiedt via een website. De huurder mag dan geen bemiddelingskosten worden gerekend.

Terugvorderen bemiddelingskosten

De Woonbond is blij dat de wet om huurders beter te beschermen tegen onterechte bemiddelingskosten wordt verduidelijkt. Huurders die ten onrechte bemiddelingskosten hebben betaald kunnen hun geld terugvorderen met de gratis voorbeeldbrief van de Woonbond.

bemiddelingskosten
commerciële verhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen