Particuliere verhuurders: Liever vaste baan dan hoog inkomen

22 augustus 2012

Uit onderzoek van Direct Wonen, de grootste bemiddelaar in dure huurwoningen, blijkt dat verhuurders een vast arbeidscontract van hun huurders belangrijker vinden dan de hoogte van het inkomen. Ruim tweederde geeft voorkeur aan een huurder met een vast contract en een lager salaris boven een huurder met een tijdelijk contract en een hoger salaris.

Stapels 100-eurobiljetten

‘Als mijn huurder een vast dienstverband heeft, is de garantie dat ik elke maand de huur ontvang veel groter', aldus één van de verhuurders. Enkele andere verhuurders geven daarbij de voorkeur aan een lager salaris: ‘Als de huurder een laag inkomen heeft, is de kans kleiner dat hij of zij snel op zoek gaat naar een grotere huurwoning of een koopwoning.’ Geen enkele verhuurder wil een huurder met een bijstandsuitkering.  Volgens Direct Wonen wordt bij het verhuren van een dure huurwoning doorgaans een inkomenseis gesteld van minimaal 3 keer de huurprijs. Bij een gemiddelde  huur van € 825 per maand, is dat dus € 2.475.

Klant geen koning

Eerder dit jaar publiceerde Direct Wonen het resultaat van een ander onderzoek onder haar klanten.
Dat laat zien dat de klant allerminst koning is bij particuliere verhuurders. Tweederde houdt totaal geen rekening met zijn huurder. Maar liefst 56 procent is het eens met de stelling ‘Ik ben de baas in mijn eigen woning, dus de huurder dient zich aan mijn regels te houden’ en 11 procent onderschrijft de stelling ‘Ik vind zo gemakkelijk een nieuwe huurder dat ik niet met zijn of haar wensen rekening hoef te houden’. Houden verhuurders wel rekening met hun huurders dan is het vooral uit negatieve overwegingen: 17 procent zegt het te doen omdat ’ik anders bang ben dat ik iets doe dat tegen de regelgeving in gaat en de huurder mij aanklaagt’. Eenzelfde percentage is bang dat de huurder anders de huur opzegt of de huur niet betaalt.

Gedoogd

In totaal huren 270.000 huurders een woning van een particuliere verhuurder. Direct Wonen bemiddelt 21 procent van de huurwoningen in de dure particuliere sector. Direct Wonen raakte vorig jaar na een gerechtelijke uitspraak haar vergunning kwijt om in Amsterdam te mogen bemiddelen, maar biedt nog steeds woningen in de hoofdstad te huur aan. Volgens Floor Wanders van de Dienst Wonen Zorg en Samenleven van de gemeente wordt dit gedoogd, ‘vooruitlopend op het afschaffen van de vergunningsplicht’, waarschijnlijk per 1 januari 2013. Dat betekent overigens niet dat er geen regels meer zijn. Sinds de uitspraak houdt Direct Wonen zich daar volgens Wanders aan. ‘Doen ze dat niet dan krijgen ze meteen een boete.’

commerciële verhuur
woningtoewijzing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Belangenbehartiger

De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties.  Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?

Successen

Kennisexpert

Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel. 

webwinkel
Word nu lid en profiteer van alle voordelen