Particuliere verhuurders verduurzamen met financiële redenen

17 juni 2020

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft onderzocht wat de motieven en overwegingen zijn van particuliere verhuurders om hun circa 500.000 huurwoningen te verduurzamen. Particuliere verhuurders verduurzamen vooral om financiële redenen, maar ook omdat ze verwachten dat de overheid met strengere regels gaat komen die ze graag voor willen zijn. 

Bouwvakkers renoveren binnenzijde woning
Renovatie huurwoning

De belangrijkste overweging van particuliere verhuurders is dat de woningen met een hoger energielabel nu en op de lange termijn beter verhuurbaar zijn, omdat ze comfortabeler zijn en de energierekening voor de huurder lager is. “Ik denk dat je voor de langere termijn een waardevolle belegging hebt als je wat meer naar de toekomst werkt op het terrein van duurzaamheid,” lichtte een van de verhuurders toe in de diepte-interviews. Een ander: “Ik zie het niet echt als verduurzaming. Ik zie het als goed onderhoud.”

Motivatie om hogere huur te kunnen vragen

De veronderstelling dat particuliere verhuurders verduurzamen omdat ze dan hogere vrije sector-huren kunnen vragen, klopt volgens het PBL niet. Uit het onderzoek komt namelijk dat maar 15% van de particuliere verhuurders aangeeft om die reden te verduurzamen. Opvallend is dat het deel van de woningen dat hiervoor in aanmerking komt ook niet groot is. Ongeveer 175.000 particuliere huurwoningen zijn nu nog niet te liberaliseren. Door verduurzaming kan ongeveer de helft daarvan (ca 85.000 woningen) een energielabel krijgen waardoor ze bij wisseling van huurder alsnog in de vrije sector terecht komen en de verhuurder zelf de huurprijs mag bepalen.

Meer wisseling van huurder in particuliere sector

Vaak kiest de verhuurder ervoor om een woning te verduurzamen als er van huurder wordt gewisseld. Zo heeft de huurder geen overlast, én de verhuurder kan bij een nieuwe huurder een hogere huur rekenen zodat hij zijn investering kan terugverdienen. De huur mag namelijk bij een bestaand huurcontact niet verhoogd worden omdat het een hoger energielabel heeft gekregen. In de particuliere sector komt jaarlijks 15% van de huurwoningen in de sociale sector (gereguleerde huurwoningen) en ongeveer 20% in de vrije sector vrij. Dat is veel vaker dan bij woningcorporaties, waar het 6% en 10% is. Particuliere verhuurders hebben dus jaarlijks meer mogelijkheden om hun woningvoorraad duurzaam te renoveren en de huur te verhogen.

70% verhuurders mikt op korte termijn

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 40 procent van de verhuurders de afgelopen vijf jaar heeft geïnvesteerd in duurzaamheid van hun woningen én van plan is daar op korte termijn mee verder te gaan. Nog eens meer dan 30 procent van de verhuurders heeft alleen de afgelopen jaren verduurzaamd óf gaat dat de komende twee jaar alsnog doen.

PBL-rapport "Labelstapjes, huursprongen? Verduurzaming in de beleggingsstrategie van particuliere verhuurders"

energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen