Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenHet kabinet is van plan om de belasting op aardgas boven een verbruik van 800 kuub (m3) flink te verhogen. Het kabinet wil zo mensen stimuleren hun huis te verduurzamen en minder energie te gebruiken. Voor huurders pakt dit plan over het algemeen niet slecht uit, vindt de Woonbond. Maar de bond heeft ook kritiek.
“Veel huurders gebruiken minder dan 800 kuub gas per jaar,” zegt Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond. “Dit geldt vooral voor huurders in appartementen en in woningen met een label B of beter. Voor hen heeft verhoging van de belasting op gas geen invloed, maar deze maatregel stimuleert de groep met lage verbruiken niet om extra te besparen.”
Voor een flink aantal huurders pakt de maatregel echter ongunstig uit. En hierbij gaat het veelal om kwetsbare mensen. Door omstandigheden kan je energieverbruik juist flink hoger dan 800 kuub gas zijn, bijvoorbeeld omdat je oud of ziek bent, of omdat je een gezin hebt.
Ook huurders in energie-onzuinige woningen (met label E, F of G) en oudere eengezinswoningen hebben vaak een hoger energieverbruik, omdat hun woning ‘lek’ is. Om de woning enigszins comfortabel te houden moeten zij meer stoken dan gemiddeld. De bewoners van deze huurwoningen hebben vaker dan gemiddeld een laag inkomen.
Daarnaast verbaast de Woonbond zich dat de mensen met gasgestookte blokverwarming weer vergeten zijn in deze maatregel. Van Perlo: “We hebben het afgelopen half jaar hard gestreden voor een tegemoetkoming in de energiekosten voor huurders met blokaansluitingen. Deze groep had het kabinet in de prijsplafond-maatregelen over het hoofd gezien. En nu vergeet het kabinet deze groep opnieuw.”
De Woonbond zal het ministerie van Economische Zaken en Klimaat adviseren over de aanpassing van het plan en denkt na over mogelijke oplossingen om te zorgen dat kwetsbare huurders niet de dupe worden van deze maatregel. Daarbij vindt de Woonbond het belangrijk dat de regeling wel stimulerend werkt om minder fossiele energie te gebruiken.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel