Plasterk nieuwe minister Wonen

30 januari 2017

Ronald Plasterk  neemt de portefeuille Wonen over van Stef Blok. Blok is vanaf afgelopen vrijdag minister van Veiligheid en Justitie. Hij nam deze positie over van Ard van der Steur die vorige week zijn ontslag indiende.

Ronald Plasterk (PvdA), minister voor Wonen en Rijksdienst
Ronald Plasterk (PvdA), vervangend minister voor Wonen en Rijksdienst.

Plasterk neemt het woondossier voor een korte periode over. Vanaf de dag van de verkiezingen (15 maart) is het huidige kabinet ‘demissionair’. Dat wil zeggen dat er dan geen omstreden beslissingen meer worden genomen. Omdat het krokusreces start op 24 februari , en daarna de verkiezingen volgen, zullen er vanaf de start van het reces dus geen omstreden beslissingen meer worden genomen. Voor het zover is, staat er in ieder geval nog een ingrijpende wijziging van de Huurcommissie op het programma.

Huurcommissie

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de plannen voor het moderniseren van de Huurcommissie. De Huurcommissie gaat meer taken krijgen, en als bezuinigingsmaatregel wordt de financiering van de Huurcommissie grotendeels neergelegd bij verhuurders.

Onafhankelijkheid Huurcommissie op het spel

De Woonbond maakt zich zorgen om de onafhankelijke status van de Huurcommissie als verhuurders gaan betalen voor de geschillencommissie. Huurders moeten ervan uit kunnen gaan dat de Huurcommissie onafhankelijk toetst en uitspraken doet in geschillen tussen huurders en verhuurders, schrijft de Woonbond in een vandaag verstuurde brief aan de Kamer.

Huurders vrije sector

Daarnaast pleit de Woonbond ervoor om de Huurcommissie ook open te stellen voor huurders in de vrije sector. Dat is nu niet het geval. Een herziening van de Huurcommissie is dé kans om daar verandering in te brengen. Huurders in de vrije sector hebben ook baat bij het op een laagdrempelige en onafhankelijke manier kunnen laten toetsen van geschillen over de huurprijs of onderhoud van de huurwoning.

huurcommissie
Tweede Kamer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen