Portaal rekent dubbele huur bij renovatie

21 april 2021

Woningcorporatie Portaal vraagt bij renovatie waarbij huurders de woning tijdelijk moeten verlaten en gebruik maken van een wisselwoning, twee keer huur. Huurders stapten hierom naar de rechter.

Bouwtekening met meet- en rekenmateriaal

De renovatie was zo ingrijpend dat de huurders niet tijdens de werkzaamheden in de woning konden blijven. Huurders betaalden gedurende die periode zowel de reguliere huur als een vergoeding voor de wisselwoning. Voor de wisselwoning werd maar liefst 629 euro in rekening gebracht, schrijft het Algemeen Dagblad.

Twee keer huur voor één keer wonen

Dat is een vreemde zaak. Als een verhuurder tijdelijk niet aan de contractuele verplichting kan toekomen waarin de huurder in een huurwoning kan wonen, dan moet de verhuurder dat op een andere manier oplossen. Bijvoorbeeld met een wisselwoning. Maar dan kan de verhuurder daar niet ook nog eens huur voor vragen. Een huurder huurt immers niet opeens twee woningen.

Naar de rechter

25 huurders zijn dan ook naar de rechter gestapt. Zij vinden het onterecht dat ze twee keer huur moeten betalen. Wel stond de dubbele huur vermeld in het sociaal plan waar huurders mee instemden. 

Verhuiskostenvergoeding

Portaal reageert in de krant en stelt dat de verhuiskostenvergoeding die huurders hebben gekregen gebruikt kan worden om de extra huur te betalen. Volgens Portaal hoefden ze geen verhuiskostenvergoeding te betalen omdat de huurders naar een logeerwoning of wisselwoning gingen. Maar die verhuiskostenvergoeding is wettelijk verplicht bij renovaties die niet in bewoonde staat kunnen worden uitgevoerd. Ook bij een wisselwoning. En de vergoeding was hier ook hard nodig om de woning weer in orde te maken na de renovatie, stelt een huurder in het AD. “In alle kamers waren nieuwe gordijnen nodig, de muren moesten worden gewit, er was schade aan het laminaat en de nieuwe keuken werd opgeleverd zonder vloer.’’

Eerdere uitspraak in hoger beroep

Portaal verloor overigens eerder al eens een rechtszaak in hoger beroep waarin ze een korting op de minimale verhuisvergoeding rekenden omdat ze een wisselwoning beschikbaar stelden. De rechter oordeelde dat er geen reden was om af te wijken van de minimale verhuiskostenvergoeding en gaf in de uitspraak aan dat de vergoeding ook bedoeld is voor herinrichtingskosten.

Huurderslijn

Met vragen over renovaties en verhuiskostenvergoedingen kunnen huurders contact opnemen met de Huurderslijn, onze juridische ledendienst.

renovatie
verhuiskostenvergoeding

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen