Printbeton versnelt bouw en pakt woningnood huurmarkt aan

17 mei 2021

Met een druk op de knop een huurwoning uit de printer. Dit ideaal komt in Eindhoven binnen handbereik waar inmiddels de eerste geprinte huurwoning in de vorm van een zwerfkei staat. Dankzij een 3D-printer die werkt met beton, kan naar verwachting straks binnen drie dagen één huis worden geprint. 

De printtijd is nu vijf dagen. De echte tijdswinst schuilt niet in de techniek, maar in  de verkortte weg tussen ontwerp naar uitvoering. ‘We hebben woningnood, dus we moeten snel, duurzaam en betaalbaar werken. Dit is niet mijn missie als onderzoeker, maar de missie van Nederland om er voor te zorgen dat óók een volgende generatie betaalbaar en comfortabel kan wonen’, aldus hoogleraar Structural Design / Concrete Structures Theo Salet. Deze wetenschapper is betrokken bij de ontwikkeling van deze techniek.

Bouwproces verkort

Tijdwinst wordt volgens Salet gehaald doordat veel stappen uit het bouwproces worden gehaald: ‘Je maakt op de computer het ontwerp en als je klaar bent, druk je op een knop en kan het printen beginnen. Tussenstappen zoals het zoeken van een aannemer en het huren van apparatuur op de werkplaats vallen weg’. De printer plakt laagjes beton op elkaar tot één geheel, bijvoorbeeld een wand of vloer. Als het gehele huis is uitgeprint, wordt het op locatie in elkaar gezet. 

Wereldprimeur in Eindhoven

De vijf woningen in Eindhoven zijn volgens Salet een voorproefje: ‘Dat was echt een leerproces en al doende hebben we ontdekt wat slimmer kan. De vorm die je daar ziet, is van woningen die in de vorm van zwerfkeien in een bos staan. Dat was de opzet omdat de bomen er al eerder stonden en niet weg mochten. De wijk heet niets voor niets Bosrijk, maar hoogbouw is ook mogelijk, dan stapel je geprinte eenheden op elkaar.’ In de wijk staan nog twee geprinte zwerfkeien gepland en daar neemt Salet een jaar de tijd voor: 'We doen dit bewust gefaseerd om te leren hoe we sneller en slimmer kunnen printen en bouwen'. 

Woningnood steeds groter

De noodzaak om snel meer woningen te realiseren wordt onderschreven door de Woonbond. Zo wacht je in een kwart van de Nederlandse gemeenten al langer dan zeven jaar op een sociale huurwoning. De tien gemeenten met de langste inschrijfduur, allemaal boven de veertien jaar, liggen allemaal in Noord-Holland. Amsterdam staat niet in die top-10, maar op de dertiende plek met dertien jaar en tien maanden. Het project in Eindhoven met de geprinte woningen kan dus belangrijke stap zijn om snel meer (huur)woningen beschikbaar te maken. 

woningmarkt

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen