Radar wint rechtszaak tegen verhuurmakelaars

20 maart 2015

Twaalf verhuurmakelaars spanden samen een rechtszak aan tegen consumentenprogramma Radar wegens een uitzending over het onterecht in rekening brengen van bemiddelingskosten. Radar is door de rechter in het gelijk gesteld.

Hamer van rechter

De verhuurmakelaars schakelden advocaat Robert Moszcowicz in tegen het programma, maar volgens de rechter vonden de beweringen van de makelaars over de uitzending ’geen enkele steun’. De makelaars moeten de proceskosten betalen.

Radar besteedde in april en oktober 2014 aandacht aan dubbele courtage: makelaars vragen geregeld zowel aan de verhuurder als aan de huurder van een woning bemiddelingskosten. De wet staat dit niet toe. In beide uitzendingen was een woordvoerder van de Woonbond aanwezig. Op zijn website stelde Radar een voorbeeldbrief van de Woonbond ter beschikking om eventueel te veel betaalde bemiddelingskosten terug te vorderen. In de uitzending van oktober werd, tot ongenoegen van de verhuurmakelaars, ook aandacht besteed aan de optie om je geld terug te vragen wanneer er sprake is van onterechte bemiddelingskosten.

Terugvorderen bemiddelingskosten

Verhuurmakelaars mogen alleen een vergoeding van huurders vragen als er in opdracht van de huurder naar een woning wordt gezocht. Vaak vinden woningzoekenden zelf de woonruimte, bijvoorbeeld via de website van een makelaar. Er is dan geen sprake van een opdracht van de huurder. Huurders waarbij onterecht bemiddelingskosten in rekening is gebracht kunnen dit tot uiterlijk vijf jaar na de betaling terugvorderen.

'Niet bepaald spannend'

'We zijn blij met de uitspraak', zegt Antoinette Hertsenberg, eindredacteur en presentatrice van Radar, 'maar het was niet bepaald spannend. Eerlijk gezegd begrepen we deze zaak van Robert Moszcowicz niet zo goed. De wet is immers heel duidelijk over dubbele courtage: dat is gewoonweg niet toegestaan.'

bemiddelingskosten
rechtszaak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen