Rechter geeft Hilwisbewoners in Amsterdam gelijk

22 september 2017

De bewoners van het Hilwiscomplex in Amsterdam-Zuid hebben aan het langste eind getrokken in het al jarenlang slepende juridische gevecht met verhuurder Rappange. De kantonrechter heeft op 18 september bepaald dat ze 75% terugkrijgen van de servicekosten over 2013 en 2014.

Hilwiscomplex Amsterdam
Hilwiscomplex, Victorieplein Amsterdam 

Hiermee bevestigt de kantonrechter in  Amsterdam eerdere uitspraken van de huurcommissie, die ook in het voordeel van de Hilwis-huurders uitvielen. Het gaat bij de korting om de totale stookkosten; niet alleen de oliekosten, maar ook de elektriciteits- en waterkosten om de 80 jaar oude verwarmingsinstallatie draaiende te houden. Die is de oorzaak van alle ellende.

Fantastisch nieuws

De bewoners reageren zeer opgetogen. ‘Wat een fantastisch nieuws. Je weet niet hoeveel het voor ons betekent.’ Het  gaat om grote bedragen, want de stookkosten bedroegen meer dan € 1000,- per maand per huishouden. De opluchting is groot. ‘Het betekent dat ik dan niet in de schuldhulpverlening moet en hier kan blijven wonen’, aldus een van de blije bewoners.  

Ook hoopvol over 2015

De huurders hebben goede hoop dat nog dit jaar ook een nog lopende zaak over de stookkosten in 2015 in hun voordeel zal worden beslist, want de rechter zegt in haar vonnis: ‘Er lijkt geen reden over het jaar 2015 anders te oordelen.’

Ondersteuning

De huurders zijn ondersteund door Wijksteunpunt Wonen Zuid (inmiddels Team Zuid van !WOON) en hebben de jarenlange juridische procedure kunnen volhouden door een financiële bijdrage vanuit het Emil Blaauw proceskostenfonds.

rechtszaak
servicekosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen