Rochdale betaalt onnodige administratiekosten terug

3 maart 2022

Woningcorporatie Rochdale moet van de rechtbank twee Amsterdamse huurders 186,50 euro terugbetalen. Dit bedrag werd onterecht in rekening gebracht bij het afsluiten van de huurovereenkomst.

Rechter geeft gelijk

De administratiekosten bedroegen bij het afsluiten van het huurcontract 200 euro. Beide nieuwe huurders van Rochdale maakten bij de rechter bezwaar tegen deze kosten. Enkel de 13,50 euro voor een naambordje vinden zij acceptabel. De rechter gaf hen daarin gelijk.

Extra betalen onnodig

Rochdale gaf tijdens de rechtszaak aan dat het geld is bestemd voor het verhuurklaar maken van de woning. Denk daarbij aan het vervangen van sloten en het witten van muren en plafonds. De rechter ging hier niet in mee omdat de verhuurder de wettelijke plicht heeft om een woning in goede staat op te leveren. Veilige sloten en afgewerkte wanden en plafonds zijn onderdeel hiervan en hiervoor hoeft de huurder niet extra te betalen, aldus het vonnis. 

Rente

Naast de administratiekosten krijgen de twee huurders ook 48 euro aan incassokosten terug en de rente over de 186,50 tot op de dag van terugbetaling. Verder betaalt Rochdale de proceskosten van 630 euro.

Tegen beter weten in

De Woonbond vindt het een slechte zaak dat een grote professionele verhuurder als Rochdale onterecht contractkosten rekent bij huurders. Woonbondwoordvoerder Marcel Trip: 'In 2012 was er een hele duidelijke uitspraak van de Hoge Raad. Het is onredelijk om een slaatje proberen te slaan uit het sluiten van een huurcontract door kosten in rekening te brengen die gewoon tot je taak als verhuurder horen. Een woningcorporatie zou beter moeten weten.'

Check je contract

Om huurders te helpen die tegen onterechte kosten of andere problemen aanlopen, heeft de Woonbond een online huurcontractcheck. Heb jij twijfels over administratiekosten of andere posten die een verhuurder in rekening brengt? Doe dan bij de Woonbond de ‘doe-het-zelf huurcontract check’. Daarmee krijg je onterechte kosten in kaart. Onterechte betaalde kosten kun je terugvorderen bij de verhuurder.

 

huurcontract

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen