Rotterdam en Woonstad moeten in overleg met Wielewaalers

7 december 2017

Corporatie Woonstad en de gemeente Rotterdam moeten met bewoners uit de wijk Wielewaal aan tafel om te overleggen over sloop en nieuwbouw in de wijk. Dat liet de rechtbank gisteren weten.

Een typisch straatje in de Wielewaal, Rotterdam-Zuid
Een typisch straatje in de Wielewaal, Rotterdam-Zuid

De Wielewaalers waren naar de rechter gestapt vanwege de sloop- en nieuwbouwplannen van de wijk. Het eigen plan van de bewoners was volgens hen niet serieus bekeken door de corporatie en de gemeente. 

Minder betaalbare huurwoningen

De bewoners willen het groene karakter van de wijk behouden. Daarnaast zijn ze bang dat er duurdere huurwoningen terugkomen, waardoor een groot deel van de bewoners niet terug kan keren. Advocaat Willem van der Werf zegt namens de Wielewalers in het Algemeen Dagblad: ‘Tweederde bewoners heeft een netto inkomen van zo'n 1000 euro per maand en worden de wijk uitgejaagd. Zij kunnen een hogere huur niet betalen.’ Daarom maakten de bewoners een plan voor de bouw van betaalbare huurwoningen, in een groene wijk.

Zes weken voor overleg

Eerder werd er door de corporatie en gemeente niet naar het plan gekeken, omdat de eigen plannen al rond waren. ‘Ik denk dat je met elkaar, als corporatie met bewoners, serieus de discussie moet voeren. Het gaat uiteindelijk om mensen,’ zei Woonbonddirecteur Ronald Paping begin deze week nog in actualiteitenprogramma EenVandaag. Na de uitspraak van de rechter, gaat dat dus ook echt gebeuren. De partijen hebben zes weken de tijd om er samen uit te komen.

sloop

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen