Rotterdammers protesteren tegen huurverhoging

18 mei 2015

Huurders in de wijk Feijenoord betalen uit protest de huurverhoging niet. Zij protesteren op deze manier tegen de huurverhoging van corporatie Woonstad, die de maximale huurverhoging vraagt.

hand houdt eurobiljet stevig vast

Het is opmerkelijk dat juist in Rotterdam, volgens het armoedesignalement 2014 de armste stad van Nederland, corporaties bijna allemaal de maximaal toegestane huurverhoging doorvoeren. Alleen Woonbron ontziet 4000 huurders uit de laagste inkomensgroep, door hun huur met 1 procent te verhogen. Afhankelijk van het huishoudsinkomen kunnen de huren bij sociale huurders met 2,5%, 3% en 5% worden verhoogd.

De huurders in de wijk Feijenoord zijn het zat. Ze richten hun pijlen op Woonstad, met 50.000 woningen de grootste corporatie in Rotterdam. Al honderd huurders hebben bij het actiecomité ‘Feijenoord in Actie’ aangegeven dat ze uit protest de huurverhoging niet betalen. De organisatie houdt elke woensdag spreekuur voor huurders die zich aan willen sluiten bij het protest. De Rotterdamse corporaties wijken ver af van het landelijk gemiddelde. Uit een enquête onder 180 corporaties, uitgevoerd door corporatiekoepel Aedes, bleek dat corporaties de huren dit jaar gemiddeld 2,2% verhogen. Voor de lagere inkomens ligt het gemiddelde op 1,8%.

Andere steden

In Utrecht en Amsterdam zitten corporaties ook boven het gemiddelde. Wel doen corporaties in deze steden iets om de armste huurders te ontzien. De Utrechtse corporaties verhogen de huren voor de laagste inkomens met 1% tot 1,8%. Bij goedkopere woningen stijgen de huren bij Mitros en Portaal met 2% en 2,5%. In Amsterdam wordt vaak de maximale huurverhoging gevraagd, maar worden de lagere inkomens die al een hoge huur betalen ontzien. In Den Haag vragen Haag Wonen en Vestia de maximale huurverhoging, zit Arcade 1% onder het maximum, en matigt Staedion de huurverhoging tot 1,5% voor de inkomens tot 34.229 euro.

Bezwaar maken

Door de huurverhoging niet te betalen, gaan huurders niet akkoord met het voorstel tot huurverhoging. De verhuurder moet dan opnieuw een voorstel tot huurverhoging doen. Wanneer de huurder het daar nog steeds niet mee eens is, kan de huurder naar de huurcommissie stappen. Het is ook mogelijk als huurder een bezwaarschrift in te dienen bij de verhuurder. Wanneer de verhuurder de verhoging toch door wil zetten, moet hij naar de huurcommissie stappen.

actie
jaarlijkse huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen