Senaat stemt over gelijke behandeling sociale huurders

15 april 2016

Komende dinsdag stemt de Senaat over een motie om sociale huurders in de particuliere sector gelijke huurprijsbescherming te geven als sociale huurders bij corporaties. De Woonbond en Aedes vragen de leden van de Eerste Kamer in een gezamenlijke brief in te stemmen met deze motie. Anders krijgen sociale huurders bij particuliere verhuurders een veel hogere huurverhoging.

Meer huur voor minder huis (Woonbondcampagne)
Meer huur voor minder huis (Woonbondcampagne)

De grens op de huurprijsstijging voor corporaties (gemiddeld maximaal 1% boven inflatie) geldt nu namelijk niet voor particuliere verhuurders. Hier kunnen de huren voor alle sociale huurders maar liefst tot 2,5% boven inflatie stijgen. Ook de huurverhoging bij het opnieuw verhuren van een vrijgekomen woning, wordt niet begrensd bij particuliere verhuurders. Bij corporaties is dit wel het geval.

Lage inkomens

Bij particuliere verhuurders komen, net als bij corporaties, veel lage inkomens met recht op huurtoeslag terecht. Het verschil is dat de huurprijs voor een sociale huurwoning hier gemiddeld 10% procent hoger is, terwijl de kwaliteit van de woning 10% lager is. Huurders betalen er dus al meer voor minder.

Sociaal Huurakkoord

Het matigen van de huurstijging was het belangrijkste uitgangspunt van het Sociaal Huurakkoord tussen Aedes en de Woonbond. Veel huurders zijn de afgelopen jaren in de problemen gekomen. Dat geldt zeker ook voor huurders in de commerciële sector. Het verbaasde Aedes en de Woonbond dan ook dat de Wet doorstroming huurmarkt op dit punt afwijkt van het Sociaal Huurakkoord. De wet zorgt zelfs voor een forse huurverhoging voor sociale huurders bij commerciële verhuurders. 

betaalbaarheid
commerciële verhuur
Eerste Kamer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen