Servicekosten en wat het u oplevert

3 juli 2020

Servicekosten staan weer centraal in de tweede Huurwijzer van dit jaar. Het loont om de jaarlijkse servicekostenafrekening te controleren, zo blijkt uit de verhalen van actieve huurders. Lees in deze Huurwijzer ook over de vergroening van Assendorp in Zwolle en de grootste huurstaking in de Verenigde Staten sinds de jaren 30.

Kit van Gool uit Maassluis controleerde de warmtekosten in haar flat en stapte naar de Huurcommissie. Uiteindelijk betaalde de verhuurder meer dan € 85.000 terug voor het hele complex. Lees haar verhaal in Huurwijzer 2 2020.

Servicekosten

Huurders met een actieve bewonerscommissie in hun complex (of een slimme buur die er werk van wil maken), hebben de mazzel dat er iemand is die de servicekosten controleert. Dat kan huurders tientallen euro's opleveren, zo blijkt uit de verhalen van huurders uit de sociale én vrije huursector.

Vijftig tinten groen

Energiezuiniger wonen met meer groen en minder auto's voor de deur. Dat ideaal streven bewoners van de Zwolse wijk Assendorp actief na onder het mom van 'Vijftig tinten groen Zwolle'.

Renovatie? Vergeet de thuiswerker niet

Een ingrijpende renovatie van zijn huurwoning maakte thuiswerken voor journalist Mohammed Benzakour onmogelijk. Via de rechter dwong hij een onkostenvergoeding én alternatieve werkruimte af.

Grootste huurstaking sinds de jaren 30

Honderdduizenden huurders in de Verenigde Staten kunnen de huur niet meer betalen omdat ze geen werk meer hebben door de coronacrisis. In april en mei zijn tienduizenden Amerikanen overgegaan tot huurstakingen.

Ongewoon wonen in een kerk

Bijna honderd jaar werd er gedoopt, getrouwd, gebiecht en gerouwd in de Heilig Hartkerk in Haarlem. Nu wonen er ruim tachtig huurders met allemaal iets van het oorspronkelijke kerkgebouw in hun appartement. In de rubriek 'Ongewoon wonen' het verhaal van een van hen.

Vaste rubrieken

Zoals altijd zijn er in 'Om te beginnen' nieuwtjes op het gebied van huren en wonen. ‘Beste Woonbond’ biedt ruimte aan brieven van huurders. Ook zijn er weer huis-, tuin- en balkontips in 'Huisraad' en ‘Groene vingers’, voor de liefhebbers is er de traditionele puzzel en in ‘Schuurpapier’ en ‘Mijn huisbaas en ik’ luchten huurders hun hart. In het 'Ledenpanel' de uitslag van een enquête over huren in tijden van corona: noodgedwongen thuis zitten en financiële onzekerheid geven huurders een andere blik op hun woning.

Huurwijzer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen