Servicekosten zijn niet voor onderhoud openbaar groen

10 oktober 2012

Een kantonrechter heeft onlangs bepaald dat de huurder van een flat van Sité Woondiensten aan de Marsmanstraat in Doetinchem onterecht servicekosten heeft betaald voor groenonderhoud rond de flat.

Boom snoeien

De woningcorporatie heeft het groenonderhoud rond flatgebouwen ten onrechte doorberekend aan de bewoners. Daardoor heeft de betreffende huurder in 2008 en 2009 te veel aan servicekosten betaald. De  kantonrechter bepaalde dat Sité de te veel betaalde kosten moet terugbetalen.

Sinds het zogenaamde Tuindorp-arrest van 2002 mogen kosten voor de groenvoorzieningen rondom een flatgebouw niet zomaar doorberekend worden aan huurders van die flat. Als het tenminste om algemeen toegankelijk groen gaat waar iedereen gebruik van kan maken.

Openbaar groen

Twee jaar eerder werden huurders in de Kloosstraat in Doetinchem in een soortgelijke kwestie ook in het gelijk gesteld. De huurcommissie en de kantonrechter oordeelden dat een aantal onderdelen op de eindafrekening van de servicekosten niet klopten, zoals het doorberekenen van een hoogwerker voor het glazenwassen en het onderhoud van openbaar toegankelijk groen.

Terugbetaling

Sité heeft destijds alle 112 huurders terugbetaald. Dat liep op tot bedragen van € 460,- per huishouden. Momenteel bestudeert Sité de uitspraak van de kantonrechter over de Marsmanstraat. Of alle huurders van de Marsmanstraat worden vergoed, is vooralsnog onduidelijk, aldus de Gelderlander.

Neem actie bij twijfel

De Woonbond vraagt deze week aandacht voor servicekosten en vooral voor manieren om ze naar beneden te krijgen. Nog al te vaak betalen huurders voor zaken die niet in de servicekosten thuishoren. Vaak loont het voor huurders om bij twijfel actie te ondernemen.

Meer info:


•  Veelgestelde vragen over servicekosten

rechtszaak
servicekosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen