Slechter wonen voor hogere huur

5 december 2012

Kunt u in de toekomst nog goed en betaalbaar wonen? De kans daarop wordt helaas steeds kleiner. Woningcorporaties stellen hun bouwplannen bij om straks de verhuurdersheffing te kunnen betalen. De lijst met stilgelegde projecten wordt dagelijks langer.

www.actiehuuralarm.nl
Logo van de Actie Huuralarm van de Woonbond

De in het regeerakkoord aangekondigde verhuurdersheffing heeft niet alleen voor corporaties grote gevolgen, maar gaat vooral hun huurders en woningzoekenden hard raken. Als verhuurders niet meer kunnen investeren zullen de wachtlijsten alleen maar toenemen. En zittende huurders krijgen straks minder voor meer: zij gaan meer huur betalen voor woningen die slechter worden onderhouden.
 
De vereniging van Woningcorporaties Aedes houdt nieuwsberichten bij over bouw- en renovatieprojecten die onlangs stil zijn komen te liggen of zijn uitgesteld. Verhuurders zeggen noodgedwongen op de rem te trappen, om te voorkomen dat ze straks acuut in geldnood raken. Een uitgebreid overzicht van onlangs stilgelegde bouwplannen vindt u op de website van Aedes.

Breda en Roosendaal

Corporatie Allee Wonen legt een aantal projecten in Breda en Roosendaal per direct stil, totdat helder is hoe het regeerakkoord uitpakt en of het WSW leningen weer borgt.

Bergen op Zoom

Als de verhuurderheffing doorgaat, kan woningcorporatie Stadlander uit Bergen op Zoom niet meer investeren in nieuw- en verbouw. Het plan om de komende jaren 2.200 huizen te vervangen voor nieuwbouw (een investering van 40 miljoen euro per jaar) gaat dan niet door.

Meppel

Woningcorporatie Woonconcept uit Meppel bevriest alle nieuwbouw- en onderhoudsprojecten die nog niet zijn gestart, goed voor 200 miljoen euro.

Emmen, Coevorden, Hoogeveen

Woningcorporatie Domesta uit Emmen heeft de voorbereiding van ruim 20 projecten stilgezet. Het gaat om de bouw van 500 woningen in onder meer Emmen, Coevorden en Hoogeveen, goed voor 100 miljoen euro.

Zetten

Woningstichting Valburg start geen nieuwbouwprojecten meer. Volgens directeur Marc Jansen leveren de extra huurverhogingen niet genoeg inkomsten op om de verhuurderheffing te kunnen betalen. ’

Rijssen

Woningcorporatie De Goede Woning (Rijssen) gaat niet meer verder met haar nieuwbouwplannen, samen goed voor bijna 7 miljoen euro. Onder meer de bouw van 23 huurwoningen en de verbouw van bestaande woningen tot zorgappartementen gaan niet door.

Raalte

SallandWonen (Raalte) zet het merendeel van haar nieuwbouwprojecten in de ijskast. De corporatie werkt wel verder aan de plannen, maar besluit pas op het laatste moment of de bouw wel of niet doorgaat.

Groningen

Woningcorporatie De Huismeesters (Groningen) stopt de ontwikkeling van twee nieuwbouwprojecten voor studenten, elk met een omvang van 200 tot 250 woningen

Haarlem

Pré Wonen uit Haarlem zegt dat de kabinetsplannen rampzalige gevolgen hebben voor de stadsvernieuwing. Bij Elan Wonen uit Haarlem is de bouw van 810 woningen en de verduurzaming van bestaand bezit zeer onzeker geworden. 

Hilversum

Dudok Wonen uit Hilversum halveert haar investeringsprogramma en legt alle nieuwbouwprojecten stil. Ook lopende acquisities, onder meer de Station-toren en het GAK-gebouw in Hilversum, zijn stopgezet.

Delft en omgeving

Woningcorporatie Duwo schrapt per direct de bouw van 521 studentenwoningen aan de Röntgenweg in Delft, waarvan de oplevering was gepland in 2014. Woningcorporatie Vidomes schrapt voor 200 miljoen euro aan nieuwbouwprojecten in Delft, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Rijswjik. De corporatie halveert daarmee de geplande investeringen.

Enkhuizen

Welwonen uit Enkhuizen schrapt de renovatie van 70 duplexwoningen in Enkhuizen. De corporatie bespaart daarmee 3,5 miljoen euro.

Den Helder

Woningstichting Den Helder schrapt voor zestig miljoen aan investeringen.

Utrecht

Woningcorporatie Mitros (Utrecht) kan de komende vier jaar alleen geld aantrekken voor projecten waarvoor al contracten getekend zijn. Alle andere projecten moeten wachten.
 ​

betaalbaarheid
kabinetsbeleid
verhuurdersheffing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen