Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenSloop-nieuwbouw of renoveren, wat is beter als je klimaatverandering wil stoppen? Drie experts beantwoorden die vraag in het dossier in de eerste Huurpeil van 2022. Verder achtergronden over een kooprecht voor huurders en woningdelen als oplossing voor de woningnood.
Dat we van het gas af moeten, weten we. Maar als we onder de 1,5 °C temperatuurstijging willen blijven, moeten we ook op andere manieren snel stoppen met koolstofdioxide-uitstoot (CO2) in de gebouwde omgeving. Slopen en bouwen staan, zoals het nu gebeurt, garant voor gigantische CO2 emissies. Is renoveren dus het betere plan? In het dossier in Huurpeil 1 beantwoorden drie experts die vraag.
Op maandag 14 maart van 11:00 - 12:00 uur houdt de redactie van Huurpeil een online panelgesprek over dit onderwerp met Jan Willem van de Groep, expert op het gebied van de materialen- en energietransitie en Haico van Nunen, lector Duurzame renovatie aan de Hogeschool van Rotterdam. Deelname is gratis. Je kunt je aanmelden via de Woonbond-agenda.
Het nieuwe kabinet heeft het voornemen om corporatiehuurders de optie te geven om hun woning over te kopen. Een plan dat is afgekeken van het Britse right to buy-beleid. Als sociaal huurder met een koopwens ziet freelance journalist Femke Noordink dit gretig tegemoet. Of verdringt haar recht om te kopen andermans recht op een betaalbare woning?
Het is de hoogste tijd om de wooncoöperatie uit de niche te halen, zoals dat in andere landen gebeurt. Bewoners krijgen niet alleen zeggenschap en eigenaarschap, maar ook betaalbare woningen. Journalist en wooncoöperatie-oprichter Frank Mulder vertelt ons hoe het gaat met wooncoöperaties in Nederland.
Het woningtekort is het gevolg van beleid dat mensen dwingt om alleen te wonen. Door aan een paar sociale knoppen te draaien, kan diezelfde overheid de woningnood opheffen. Krijn van Beek beschrijft woningdelen als krachtige oplossing voor de woningnood en andere maatschappelijke problemen.
Bij tuinonderhoud komt de vraag regelmatig aan de orde: wie is verantwoordelijk en betaalt, de huurder of de verhuurder? Bijvoorbeeld bij het rooien van een dode boom. De juridische praktijk heeft hier een helder antwoord op.
Energiebesparing heeft de volle aandacht, maar ten onrechte denken mensen vaak dat met verduurzaming de woning ook veiliger, gezonder en comfortabeler wordt. In de rubriek Huurderswerk het advies aan huurdersorganisaties om expliciet aandacht te hebben voor woningkwaliteit in de prestatieafspraken.
‘In de peiling’ geeft een overzicht van het nieuws van het afgelopen kwartaal. ‘De Zeepkist’ biedt o.a. reacties op de stelling: ‘Liever verduurzamen dan huurder energiecompensatie geven.' De columnist Jos van der Lans is weer van de partij. Op de achterpagina vindt u een politieke prent van Joep Bertrams en de eerste column van onze nieuwe columnist Mert Kumru, woon- en klimaatactivist en voormalig VN jongerenvertegenwoordiger op het gebied van mensenrechten. 'Leesvoer’ biedt een selectie van interessante publicaties van de afgelopen maanden. In de rubriek 'Huurderswerk' ook nog tips voor huurdersorganisaties om digitaal te gaan werken. Achterin Huurpeil een katern met informatie over de Woonbond en zijn achterban.
Wil je meer lezen van de actuele Huurpeil? Neem dan een kijkje in het dossier van de actuele editie, of neem een abonnement op Huurpeil.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel