Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenTientallen huurdersorganisaties in de commerciële huursector doen een oproep aan de Eerste Kamer om ongelijke behandeling van sociale huurders bij commerciële verhuurders te voorkomen. De Senaat behandelt komende maandag een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken om deze huurders een veel hogere huurverhoging te geven dan bij corporatiehuurders mag. Zo’n 400.000 hurende huishoudens kunnen daardoor hun huurprijs snel zien stijgen. De landelijke huurdersvereniging de Woonbond heeft de oproep aangeboden aan de Eerste Kamer.
Het wetsvoorstel stelt dat commerciële aanbieders de huren jaarlijks maximaal 2,5% boven inflatie mogen laten stijgen, terwijl corporaties de huren gemiddeld niet hoger dan 1% boven inflatie mogen laten stijgen. ‘Dit is ongelijke behandeling van huurders, en leidt tot nog hogere huurprijzen voor sociale huurders in de commerciële sector,’ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘Een kadootje voor de verhuurders, en de rekening wordt bij de huurders neergelegd. Wij roepen de Eerste Kamer op hier niet mee in te stemmen.’
Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat sociale huurders bij commerciële aanbieders vaak al veel meer betalen, voor veel minder kwaliteit. De kwaliteit van de woningen is gemiddeld genomen 10% lager, terwijl de huurprijzen gemiddeld 10 hoger liggen. Omgerekend naar de huurprijs is dat een maandelijks meer-voor-minder-gat van 110 euro in de maand. Paping: ‘Deze scheve verhouding wordt alleen maar erger als we deze wet invoeren. Niemand wil toch nog duurdere woningen van slechte kwaliteit?’
Ook de huurdersvereniging van Patrizia, de belegger die in 2015 ruim 5000 huurwoningen van corporatie Vestia kocht, steunt de oproep aan de Eerste Kamer. Paping: ‘Dit toont precies de willekeur van deze regeling aan. De huurders wonen hier in precies dezelfde sociale huurwoningen, maar omdat de eigenaar nu toevallig een belegger is in plaats van een corporatie, kunnen de huren harder stijgen.’
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel