Soner Sari Huisjesmelker van het jaar 2017

7 maart 2017

ROOD, jong in de SP heeft huisbaas Soner Sari van woningcomplex HiCondo in Amsterdam gekozen tot ‘Huisjesmelker van het jaar 2017’.

Huisjesmelker van het jaar 2017
Overhandiging van de prijs van Huisjesmelker van het jaar 2017 aan een woordvoerder van Soner Sari.

De oneervolle prijs werd dit jaar door ROOD voor de tiende keer uitgereikt aan de slechtste huisbaas of bemiddelaar van Nederland. De jury, bestaande uit SP-Kamerlid Sadet Karabulut, woningconsulent Gert Jan Bakker en ROOD-voorzitter Merel Stoop, koos Sari unaniem tot winnaar van 2017. De winnaar van de vorige editie was de Utrechtse huisjesmelker Marcel van Hooijdonk.

Intimidatie en bedreiging

Sari verhuurt ‘luxe’ studentenwoningen in Amsterdam voor € 690,- per maand. Op dit moment loopt er een procedure bij de huurcommissie over de hoogte van de huur. Daarnaast weigerde Sari zijn pand fatsoenlijk op te leveren, doet hij nauwelijks aan onderhoud en intimideert en bedreigt hij zijn huurders.

‘Ik voel me niet veilig’

ROOD-voorzitter Merel Stoop: ‘Wat deze huisbaas allemaal flikt is bizar. Vooral de intimidatie gaat erg ver: hij laat huurders zwijgcontracten tekenen en is zelfs veroordeeld voor het fysiek mishandelen van een van zijn huurders.’ Een huurder bij Sari vertelt: 'Mijn woning is niet fatsoenlijk opgeleverd en ik voel me er niet veilig. Dat is het allerergste: dat je je niet veilig voelt in je eigen huis. Sari bedreigt mensen en schuwt geweld niet.’

Eisen van huurders

De huurders hebben een aantal eisen: huurverlaging omdat de kamer kleiner is dan beloofd, financiële compensatie voor de slechte oplevering, specificering van de servicekosten en schrappen van niet-onderbouwde servicekosten, een veilige en prettige woonomgeving waarin de privacy van bewoners gerespecteerd wordt, goed werkende ventilatie, 24/7 goede beveiliging en schrappen van onrechtmatige contractafspraken zoals de zwijgplicht.

Vergunningenstelsel

Er is een groot kamertekort in Nederland. Daarnaast staat er 8,7 miljoen m2 aan kantoorruimte leeg. ROOD pleit voor het terugdringen van het kamertekort en het bijbouwen van meer betaalbare huurwoningen. Ook moet er een landelijk vergunningenstelsel komen voor grote verhuurders. De vergunning moet afgepakt worden van verhuurders die de fout in gaan.

actie
jongeren
kamerhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen