Spreek je huisbaas aan op valgevaar

30 september 2021

Spreek je verhuurder aan als jouw huurwoning niet veilig is. Bijvoorbeeld omdat de ramen in de woning van enkel glas zijn. Immers het gevaar bestaat dat iemand door het raam heen valt.

Flyeractie in Groningen
Flyeractie in Groningen

De oproep komt van de De Woonbond en nabestaanden van Seb Waterreus. Deze student overleed in Amsterdam na een val vanaf drie hoog door een onveilig raam. Zijn nabestaanden vragen in een campagne huurders gevaarlijke situaties in hun woning te melden bij de verhuurder. Hiervoor voeren zij op 11 november actie in Leiden. Er komen posters en er is een flyeractie.

Spreek verhuurder aan

Er zijn regels voor hoe ramen beveiligd moeten zijn tegen er doorheen of eruit vallen. Dit heet doorvalbeveiliging. Dat kan door het plaatsen van veiligheidsglas. Of door bij ramen die laag bij de vloer beginnen in de vorm van een stang, balk of hekje. De regels hiervoor staan beschreven in het Bouwbesluit. Als huurders de verhuurder aanspreken op een gevaarlijke situatie, kan deze vaak snel en goedkoop worden opgelost ‘Het plaatsen van een veiligheidsstang kan al levens redden en kost maar een paar tientjes’, aldus woordvoerder Saskia Koning namens de actievoerders. Eerder voerde deze groep mensen in andere steden flyeracties zoals laatst in Groningen.

Bouwjaar geeft doorslag

Het eerste bouwbesluit dateert van 1992. Voor die tijd bepaalden de gemeenten de veiligheidseisen. Voorschriften zijn door de jaren heen steeds aangepast. De wet zegt nu dat elke woning moet voldoen aan de regels van het bouwjaar van deze woning. Een verhuurder van een oud pand uit 1905 dat voldoet aan de regels uit 1905, is dus niet verplicht om te zorgen voor doorvalbeveiliging. Koning: ‘Op langere termijn moet de woningwet en het bouwbesluit worden aangepast zodat onveilige woonsituaties niet meer kunnen voorkomen.’

Waar let je op?

Twijfel je of jouw ramen veilig zijn? Controleer dan of de ramen op de bovenverdiepingen die laag boven de vloer beginnen, beveiligd zijn tegen er doorheen vallen. Dit is de absoluut minimale eis die in het Bouwbesluit staat is 61 centimeter, maar blijft risicovol. Voor nieuwere woningen geldt een hoogte van minimaal 85 centimeter.

Klimmende kinderen

De meeste woningen in Nederland voldoen aan de minimale eis van 60 centimeter. Toch betekent dit niet dat het raam dan veilig is tegen er doorheen of eruit vallen. Je moet bijvoorbeeld ook letten op de mogelijkheid om uit het raam te kunnen klimmen. Dit heet overklauterbaarheid. Zelfs ramen op 85 centimeter hoogte kunnen gevaarlijk zijn doordat bijvoorbeeld kleine kinderen er makkelijk uit kunnen klimmen. Voor nieuwere woningen hanteert het Bouwbesluit duidelijkere eisen.

Onveilig! En nu?

Heb je gevaarlijke situaties in jouw huurwoning of studentenhuis? Spreek dan jouw huisbaas aan. Doe dat schriftelijk. Een e-mail volstaat om officieel een risicovolle situatie aan te kaarten. Schroom niet. Veel verhuurders helpen graag nare ongevallen voorkomen. Ben je bang dat jouw verhuurder niet wil luisteren? Neem dan contact op met de Huurderslijn voor advies op maat.

Meedoen in Leiden?

De campagne in Leiden start op 11 november. In Groningen hangen nog vele posters die huurders attenderen op deze campagne. Koning: ‘We zijn op de korte termijn tevreden over de actie als zoveel mogelijk huurders en verhuurders zich bewust zijn van de gevaren van onveilige woonsituaties. In het bijzonder de gevaren van enkel glas zonder doorvalbeveiliging’. Meedoen in Leiden? Meld je aan via Facebook of Instagram.

onderhoud
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen