Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenDe helft van de jonge starters verhuist naar een gedeelde woning, bijvoorbeeld een kamer in een studentenhuis. Starters die naar een zelfstandige woning willen verhuizen, komen nauwelijks aan een corporatiewoning en wijken daarom de laatste jaren noodgedwongen uit naar de duurdere particuliere huursector. Het maakt daarbij niet uit of je nu in Amsterdam woont, Enkhuizen, Zeist of Gilze en Rijen. Dat blijkt uit de meest recente Lokale Monitor Wonen die vandaag is gepubliceerd.
In de nieuwe editie van de monitor zijn veel nieuwe cijfers toegevoegd over starters. Het gaat daarbij om personen die het ouderlijk huis verlaten om op kamers of in een zelfstandige woning te gaan wonen.
De cijfers laten per gemeente zien hoeveel starters er verhuizen binnen de gemeente, binnen de regio of daarbuiten, en naar welke segmenten van de woningmarkt zij verhuizen.
Bijna de helft (47%) van de jonge starters verhuist naar een gedeelde woning, bijvoorbeeld een kamer in een studentenhuis. Een kwart verhuist naar een zelfstandige particuliere huurwoning. Van alle starters verhuist één op de vijf naar een zelfstandige corporatiewoning. In 2014 was dat nog één op de vier. In vergelijking met 2014 vervult de particuliere huursector dus een steeds belangrijkere rol bij het opvangen van starters. En dit is een landelijke trend.
De Lokale Monitor Wonen is een initiatief van VNG, Aedes, Woonbond, G4 en G40. De monitor verscheen in 2016 voor het eerst. Bij deze update zijn cijfers van eind 2019 toegevoegd. De monitor geeft op regionaal, gemeentelijk en soms zelfs op wijkniveau inzicht in de woonsituatie en woonuitgaven van huurders, maar ook in de doorstroming en huurderskenmerken. De monitor is daarmee bij uitstek geschikt om verschillen tussen regio’s en gemeenten in beeld te brengen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel