Steden nemen maatregelen tegen dure 'Blokhokken'

15 juni 2017

Amsterdam en Utrecht willen grenzen stellen aan de huurprijzen in de vrije sector, om te zorgen voor betaalbaarder aanbod voor mensen die niet in de sociale huursector terecht kunnen.

Hand met sleutelhanger van huisje voor stapel eurobiljetten

In de Volkskrant stellen wethouders wonen uit Utrecht (Paulus Jansen ) en Amsterdam (Laurens Ivens) dat er steeds meer geld wordt gevraagd voor kleine appartementen in deze steden. Om te zorgen dat er meer aanbod komt tussen de sociale huurgrens (€710,68) en de €950,- per maand, zijn er maatregelen nodig.

Blokhokken

Eind vorig jaar zorgde voormalig minister van Wonen Stef Blok ervoor dat kleine nieuwbouw appartementen makkelijker in de vrije sector te verhuren zijn. Het puntensysteem waar de kwaliteit (waaronder oppervlakte) van een woning tot een maximaal toegestane huurprijs leidt, werd buitenspel gezet. Blok had voor Utrecht en Amsterdam bedacht dat nieuwbouwwoningen kleiner dan 40 vierkante meter voortaan meer punten krijgen. Zo kunnen ze in de vrije sector (boven de € 710,68) worden verhuurd. Beide wethouders merkten dat ontwikkelaars op de kans doken om voor kleine appartementen de hoofdprijs te kunnen vragen. 'De gevraagde prijzen zijn van God los. Wij willen in de stad geen kleine rotflatjes voor te veel geld,' reageert Jansen in de Volkskrant.

Grenzen aan huurprijzen

In Utrecht wil wethouder Jansen dat nieuwbouw appartementen in de vrije sector minsten vijftig vierkante meter groot zijn, en in het centrum minstens veertig vierkante meter. De huur mag jaarlijks niet harder stijgen dan inflatie. Ook in Amsterdam wil wethouder Ivens de huurprijzen aan banden leggen door in de erfpachtcontracten op te laten nemen dat nieuwbouw minstens 25 jaar lang ‘middelduur’ blijft.

betaalbaarheid
geliberaliseerde huurprijs

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen