Steeds meer kritiek op studentenhotels

23 februari 2017

De kritiek op zogenoemde ‘Student Hotels’ zwelt aan. In diverse studentensteden is kritiek op de hoge huurprijzen en het gebrek aan huurbescherming.

Student Hotel Groningen
Interieur receptie Student Hotel Groningen

Omdat de hotels kamers verhuren onder een hotelvergunning, hoeven ze zich niet aan huurwetgeving te houden. De maximaal toegestane huurprijs voor een kamer geldt niet, waardoor de prijzen veel hoger uitvallen. Ook is er bij hotels geen sprake van huurbescherming, waardoor bewoners makkelijk op straat kunnen worden gezet.

Leiden laat studentenhotel wél onder huurrecht vallen

In Leiden heeft de gemeenteraad een motie aangenomen dat  studentenhotels zich in Leiden aan het huurrecht moeten houden. Monica de Paus, voorzitter van de Leidse Studentenbelangenorganisatie (LSBo), is blij met de motie: “Alle bewoners verdienen huurrecht, ook studenten die hier tijdelijk wonen. De gemeente laat met deze motie zien de rechten van studenten serieus te nemen.”

Kamers veel duurder

Desi Gielkens, bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), hoopt dat Leiden een voorbeeld kan zijn voor andere gemeenten: “Kamernood mag geen excuus zijn om van huurrecht af te wijken. Huurrecht is een recht, en geen optie. Wij zijn verheugd dat de gemeente dit erkent.” De Groninger Studentenbond (GSb) wil dat studentenhotels zich in Groningen ook aan het huurrecht gaan houden. Bij controle door de GSb van een kamer in het Groninger Studentenhotel is gebleken dat als die onder het puntensysteem voor kamerverhuur zou vallen, ruim 200 euro goedkoper zou zijn.

Wat vindt de rechter?

Volgens de Woonbond is het maar de vraag of de rechter ook oordeelt dat de studentenhotels ook daadwerkelijk hotels zijn. Het gaat hier immers niet om toeristen, maar om studenten die geruime tijd in het ‘hotel’ wonen.

kamerhuur
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen