Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenDe kritiek op zogenoemde ‘Student Hotels’ zwelt aan. In diverse studentensteden is kritiek op de hoge huurprijzen en het gebrek aan huurbescherming.
Omdat de hotels kamers verhuren onder een hotelvergunning, hoeven ze zich niet aan huurwetgeving te houden. De maximaal toegestane huurprijs voor een kamer geldt niet, waardoor de prijzen veel hoger uitvallen. Ook is er bij hotels geen sprake van huurbescherming, waardoor bewoners makkelijk op straat kunnen worden gezet.
In Leiden heeft de gemeenteraad een motie aangenomen dat studentenhotels zich in Leiden aan het huurrecht moeten houden. Monica de Paus, voorzitter van de Leidse Studentenbelangenorganisatie (LSBo), is blij met de motie: “Alle bewoners verdienen huurrecht, ook studenten die hier tijdelijk wonen. De gemeente laat met deze motie zien de rechten van studenten serieus te nemen.”
Desi Gielkens, bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), hoopt dat Leiden een voorbeeld kan zijn voor andere gemeenten: “Kamernood mag geen excuus zijn om van huurrecht af te wijken. Huurrecht is een recht, en geen optie. Wij zijn verheugd dat de gemeente dit erkent.” De Groninger Studentenbond (GSb) wil dat studentenhotels zich in Groningen ook aan het huurrecht gaan houden. Bij controle door de GSb van een kamer in het Groninger Studentenhotel is gebleken dat als die onder het puntensysteem voor kamerverhuur zou vallen, ruim 200 euro goedkoper zou zijn.
Volgens de Woonbond is het maar de vraag of de rechter ook oordeelt dat de studentenhotels ook daadwerkelijk hotels zijn. Het gaat hier immers niet om toeristen, maar om studenten die geruime tijd in het ‘hotel’ wonen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel